Ispiši ovu stranicu

Potpuni dovršetak radova prve i druge faze uređenja korita rijeke Vuke očekuje se do listopada ove godine

Potpuni dovršetak radova prve i druge faze uređenja korita rijeke Vuke očekuje se do listopada ove godine Foto: Klaudija Boras

Projekt uređenja obaloutvrde rijeke Vuke kapitalni je projekt koji Hrvatske vode izvode u suradnji s Gradom Vukovarom. Koja se faza od ukupno sedam trenutno dovršava, doznajemo od Maria Spajića, vodnogospodarski odjel za Dunav i donju Dravu, zamjenika direktora Hrvatskih voda.

Uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara uključuje dvije cjeline koje se odnose na 6 podionica Vuke od ušća u Dunav do Bobotskog kanala te zahvat vodnogospodarskog uređenja rijeke Vuke – izgradnja obaloutvrde gradskog tipa, odnosno uređenje dionice Vuke uzvodno od cestovnog mosta, pojasnio je Spajić.

- Rijeka Vuka na dionici kroz grad Vukovar od ušća u Dunav do ušća Bobotskog kanala u sadašnjem stanju ne zadovoljava uvjete vodnogospodarskog uređenja rijeke Vuke na području grada Vukovara. Stanje uređenosti rijeke Vuke ne odgovara hidrotehničkim, urbanističkim, ekološkim i krajobraznim kriterijima na području grada Vukovara. Vodostaji rijeke Vuke tijekom ljetnog razdoblja uobičajeno se nalaze u domeni malih voda, odnosno učestale su pojave malog ili gotovo nikakvog dotoka, što uzrokuje loše stanje voda na području grada Vukovara – ističe.

Ovim projektom uređenja rijeke Vuke i obalnog pojasa trajno će se izgraditi sustav obrane od poplava i ujedno omogućiti upravljanje vodnim režimom rijeke Vuke, kako za malovodnih, tako i za velikovodnih perioda rijeke Dunav na području grada Vukovara.

- Gravitirajuće područje uz rijeku Vuku duž cijelog poteza zahvata bit će u potpunosti uređeno urbanim sadržajima koje će uz krajobrazno uređenje stanovnicima grada Vukovara u budućnosti omogućiti korištenje predmetnog prostora na nov i kvalitetniji način – pojasnio je.

Uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara uključuje dvije cjeline koje se odnose na:
- 6 podionica Vuke od ušća u Dunav do Bobotskog kanala (rkm 0+000 do 3+640),
- zahvat vodnogospodarskog uređenja rijeke Vuke – izgradnja obaloutvrde gradskog tipa od rkm 0+400 do 1+400, odnosno uređenje dionice Vuke uzvodno od cestovnog mosta.

Uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara od ušća u Dunav do Bobotskog kanala (rkm 0+000 do 3+640) sadrži 6 zasebnih faza: izgradnju gumene pregrade nizvodno od pješačkog mosta na rkm 0+180 (I faza), uređenje obale i korita rijeke Vuke od rkm 0+000 do rkm 0+400 (II faza), izgradnju spojnog kanala s propustom između rijeke Vuke i Radine Bare na rkm 3+027 (III faza), izgradnju spojnog kanala s propustom između rijeke Vuke i Stare Vuke na rkm 1+931 (IV faza), rekonstrukciju obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke od rkm 2+885 do rkm 3+420 (V faza) i rekonstrukciju obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke od rkm 1+393 do rkm 1+897 (VI faza).

Ukupna vrijednost radova za cjelokupno uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara iznosi 45.301.134,13 kn bez PDV-a (cca. 57 mil kn s PDV).

Podsjetio je kako se projekt provodi od 2018. godine, kada su započeti radovi na izgradnji I i II faze uređenja rijeke Vuke ukupne vrijednosti radova od 12.749.624,24 kn bez PDV-a s rokom dovršetka do kraja 2022. godine.

- Od posebne važnosti je izgradnja gumene pregrade u rkm 0+180 čijom izgradnjom se uspostavlja upravljivost vodnog režima rijeke Vuke na području grada Vukovara - izgradnjom pregrade osigurava se podizanje vodnog lica u koritu rijeke Vuke te poboljšava vodnost Radine bare, starog korita rijeke Vuke te osigurava plavljenje područja Dudik koje predstavlja značajno mrjestilište.

U slučaju porasta vodostaja Dunava iznad kote krune gumene pregrade, predviđeno je da se gumena pregrada ispušta, čime se ostvaruje izmjena vode, tj. dotok vode iz Dunava u Vuku. Gumenu pregradu moguće je ispuštati i u drugim situacijama, kada se za tim ukaže potreba – naglašava.

Dodao je i kako je do današnjeg dana realizirano ukupno 80% radova I i II faze uređenja rijeke Vuke koji se odnose na gotovo dovršenu obaloutvrdu na obje obale Vuke duž poteza od 400 metara od ušća do cestovnog mosta, a u visokoj fazi gotovosti su i radovi na izgradnji gumene pregrade gdje je još preostalo izvođenje kontrolnog okna za smještaj elektro i strojarske opreme za manipulaciju (punjenje i pražnjenje) već postavljene gumene pregrade. Potpuni dovršetak radova prve i druge faze uređenja korita rijeke Vuke, kako kaže, očekuje se do listopada ove godine.

- Usporedno s radovima I i II faze uređenja korita rijeke Vuke, od 2019. godine traju radovi VI faze vodnogospodarskog uređenja rijeke Vuke u Vukovaru koji se odnose na rekonstrukcija obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke od rkm 1+393 do rkm 1+897 i čija ukupna vrijednost investicije koji financiraju Hrvatske vode iznosi 6.197.797,24 kn bez PDV-a. Do današnjeg dana izvedeno je radova u visini od 75% od ukupno predviđenih radova, koji su obuhvatili izgradnju pješčanog nasipa i probijanje zemljanog nasipa bivše željezničke pruge s ciljem spajanja novog nasipa na postojeći pješački koridor uz rijeku Vuku u Vukovaru. Tijekom posljednjih godinu dana radovi se nisu odvijali jer je sukladno projektnoj dokumentaciji po dovršetku izrade nasipa za nastavak radova potreban vremenski odmak od približno 12 mjeseci u cilju konsolidacije terena ispod nasipa. S nastavkom radova se planira započeti tijekom ovog mjeseca koji obuhvaćaju uređenje krune nasipa, a dovršetak cijele VI faze uređenja rijeke Vuke u Vukovaru planira se u ljeto iduće godine – najavio je Spajić.

Rekao je i kako su Hrvatske vode za preostale faze putem prijave projekta Europskoj uniji u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurale financiranje projekta EU sredstvima u 100%-tnom iznosu u visini investicije od 26.353.712,65 kn bez PDV-a (33 mil kn s PDV).

Hrvatske vode su za predmetne radove krajem srpnja uspješno provele postupak javne nabave i odabir izvođača radova, te se očekuje skori početak radova na preostalim fazama projekta uređenja rijeke Vuke u Vukovaru.

Pročitano 384 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI