NAJNOVIJE
Golubica na Prvenstvu Hrvatske u odbojci za osobe s intelektualnim teškoćama

Predstavnici Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar sudjelovali su u okviru programa Možemo i mi 2 na Prvenstvu Hrvatske u odbojci za osobe s intelektualnim teškoćama, a koje je održano u Hraščini.

(Srijeda, 28 Rujan 2022 11:34)
Slavonskim poljoprivrednicima novih 28 milijuna kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željkom Gudelj-Velagom dodijelila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja za područje pet slavonskih županija, čime su u Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju upućena 84 nova ugovora u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 28 milijuna kuna.

U Brodsko-posavsku županiju upućeno je 15 ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja, u Osječko-baranjsku 16 ugovora, u Požeško-slavonsku 18 ugovora, kao i 10 ugovora u Virovitičko-podravsku županiju te 25 ugovora u Vukovarsko-srijemsku županiju.

Korisnici podmjere 4.1.1. ostvarili su potporu uz pomoć koje će realizirati nove objekte, linije za doradu sjemenske robe i nabavu poljoprivredne mehanizacije, ukupno vrijednu 14 milijuna kuna. Mladi poljoprivrednici će zahvaljujući potporama kroz podmjeru 6.1.1. ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna proširiti i modernizirati svoje vinogradarske i vinarske, povrtlarske i stočarske proizvodnje, dok će ugovori iz podmjere 6.3.1. vrijedni ukupno 6,9 milijuna kuna pomoći malim poljoprivrednicima da digitaliziraju, unaprijede i prošire stočarske i voćarske proizvodnje, ali i započnu koristiti obnovljive izvore energije.

Tijekom dodjele ugovora ministrica Vučković istaknula je iznimnu važnost poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji te dodala kako je cjelokupnoj hrvatskoj poljoprivredi oslonac za budućnost 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana do 2027., koji je prošloga tjedna poslan na odobrenje Europskoj komisiji, pri čemu je Vlada podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 posto na 20 posto te na taj način povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura.

(Srijeda, 28 Rujan 2022 11:07)
MUP dodjeljuje sredstva za poticanje razvoja poduzetništva minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je Javni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za poticanje razvoja poduzetništva na području Republike Hrvatske namijenjen evidentiranim minskim žrtvama te članovima njihovih užih obitelji. 

(Srijeda, 28 Rujan 2022 10:24)
Predstavljena Certilia - mobilna aplikacija koja će građanima olakšati predaju zahtjeva za dokumente i korištenje usluga iz sustava eGrađani

Upravo je predstavljena Certilia -  mobilna aplikacija Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije za komercijalnu djelatnost, a putem koje će građani ubuduće moći predavati zahtjeve za putovnice, vozačke dozvole, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu i koristiti ostale usluge u sustavu eGrađani.

(Srijeda, 28 Rujan 2022 09:29)
Osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje da je počinio Ratni zločin protiv civilnog stanovništva te Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, a na štetu tri osobe, navodi MUP RH.

(Srijeda, 28 Rujan 2022 07:13)
Četvrti Festival dječje knjige

U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca, Gradske knjižnice i čitaonice te vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske nizom događanja namjenjenih najmlađima, u Vinkovcima i Tovarniku održava se 4. Festival dječje knjige. 

- Cilj Festivala je promovirati dječju knjigu što mi u knjižnici činimo kroz brojne aktivnosti tijekom cijele godine, no ovo je još jedan način kako što više približiti knjigu mladima -  pojasnila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.

Festival je otvorio zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković koji je naglasio važnost čitanje knjiga, posebice za djecu i mlade.

Festival je počeo posjetom djece iz vinkovačkih vrtića i učenika osnovnih škola Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje gostuju književnici za djecu i mlade Vladimir Bakarić i strip autor Dubravko Mataković, te književnico Davorkom Semenić-Premen koja je predstavila vlastite slikovnice u kojima je glavni lik djevojčica Vera.

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Tovarniku održano je druženje s osnovnoškolcima na temu odrastanja i djetinjstva velikoga hrvatskog književnika A.G. Matoša. 

Festival će završiti večerašnjim predstavljanjem knjige za djecu  Đurđice Stuhlreiter "Drveće ne govori, zar ne?" u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

(Utorak, 27 Rujan 2022 15:07)
Iz Osijeka startao 7. CRORACE

Ovogodišnje sedmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRORACE krenulo je iz Osijeka prema Ludbregu, u prvoj od ukupno šest etapa utrke. Vožnju dužu od tisuću kilometara diljem Hrvatske odvozit će 138 biciklista. 

- Natjecatelji su raspoređeni u 20 ekipa, a ove godine imamo najjača imena na startnoj listi te čak dva pobjednika Tour de France-a, ali i nekoliko drugih slavljenika u važnim međunarodnim utrkama. Našim gledateljima predstavit će se i šest domaćih natjecatelja- Lorenzo Marenzi, Filip Kvasina, Antonio Barać, Carlo Jurišević, Viktor Potočki te Fran Miholjević - pojasnio je direktor CRORACE-a Viktor Miholjević.

Natjecatelje je u ime Osječko-baranjske županije pozdravio zamjenik župana Josip Miletić, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji je naglasio važnost ovako velike međunarodne utrke.

- Izuzetno smo ponosni što i ovogodišnji, sedmi po redu CRORACE starta upravo iz Osijeka i Osječko-baranjske županije, zahvaljujući čemu će gledatelji iz gotovo 200 zemalja svijeta dobiti sliku prekrasnih prizora ne samo naše županije, već i čitave Hrvatske – rekao je Miletić.

(Utorak, 27 Rujan 2022 14:46)

Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka

Zapalio se kombi hitne medicinske pomoći kod Pačetina, ravnatelj smiruje javnost, sindikat ukazuje na loše stanje voznog parka Foto: Facebook stranica HITNA UŽIVO 194

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić potvrdio je za HRV da se u subotu navečer tijekom povratka s intervencije na izlazu iz sela Pačetin zapalio kombi hitne medicinske pomoći. Riječ je o vozilu iz 2014. godine koje u zavodu koriste kao zamjensko.

MATIĆ: NOVIJA VOZILA SU NAM POPRILIČNO DOBRA, ZAPALILO SE ZAMJENSKO

- Najvažnije je da nitko od djelatnika ili prolaznika tom cestom nije ozlijeđen. Navodno da je došlo do zapaljenja instalacija odnosno motora u prednjem dijelu kombija, a policija je obavila očevid. Odmah smo reagirali i povukli tim iz Iloka kao i timove iz Vinkovaca da budu na raspolaganju za eventualne intervencije na području Vukovara. – izjavio je Matić.

Naglasio je i da je stanje voznoga parka kola hitne medicinske pomoći u našoj županiji poprilično dobro.

- Vozila kojima svakodnevno radimo su novija i jako dobra, a rezervna koristimo kao zamjenska kada su nova na servisu i sl. U ovom slučaju kod Pačetina zapalilo se zamjensko vozilo – rekao je Matić istaknuvši da su u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije upravo prošli postupak javne nabave te sklopili ugovor o nabavi tri nova vozila za hitnu medicinsku pomoć sredinom listopada.

ŠOTA: DJELATNICI SU SE JEDVA IZVUKLI VAN I JOŠ SU SPAŠAVALI OPREMU

S druge pak strane, incident sa zapaljenim kombijem komentirao je za Hrvatski radio Vukovar i predsjednik Hrvatskog sindikata hitne pomoći i predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota, naglasivši da ovaj slučaj zorno pokazuje loše stanje voznog parka kola hitne medicinske pomoći u cijeloj Hrvatskoj.

- Vozilo je počelo gorjeti još tijekom vožnje i djelatnici su se jedva izvukli van. Unatoč opasnoj situaciji hrabri kolege su uspjele čak i spasiti dio opreme. Na sreću nisu vozili pacijenta i nije bilo ozlijeđenih. No ova situacija pokazuje loše stanje voznoga parka kola hitne medicinske pomoći ne samo ovdje u Slavoniji nego u cijeloj Hrvatskoj. Ta vozila definitivno moraju biti bolja i nabavljati se iz drugih sustava i izvora, a ne iz proračuna županije kako je sada slučaj. Godinama se borimo da vozni park dobivamo od države kao policija i vatrogasci jer je to način da osiguramo kvalitetna vozila u objedinjenoj nabavi kao i njihovo održavanje – istaknuo je Šota.

Zbog slučaja zapaljenoga kombija, već su uputili dopis i Vladi RH te resornome ministru kao upozorenje o potrebi prevencije ovakvih opasnih slučajeva.

- Moramo reći da vozila koja služe za rad hitne medicinske pomoći nisu adekvatna za tu vrstu rada, posebice vozila koja nisu sastavljena kvalitetno. Kupuju se dostavna vozila koja se prerađuju za potrebe hitne pomoći s novim instalacijama koje smo dosad osporavali. U novije vrijeme postoji nekoliko profesionalnih firmi u Europi, no i dalje je upitno gdje takva vozila nabavljati – naglasio je Šota.

POŽAR GASILI PRIPADNICI JVP VUKOVAR, DVD BOBOTA I DVD TORDINCI

O događaju su se oglasili i iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Naveli su da je u subotu 6.kolovoza oko 20,15 sati tijekom vožnje županijskom cestom Vera-Bobota-Pačetin, nedaleko od ulaza u Pačetin, izbio požar na prometnom sredstvu za transport bolesnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vukovarsko-srijemske županije.

„U vozilu se nalazilo troje djelatnika zavoda. Očevidom je utvrđeno kako je požar izbio uslijed kvara na električnim instalacijama odakle se proširio na druge dijelove motora te dalje prema stražnjem dijelu vozila. S vozila se požar raširio i na nisko raslinje u lijevom i desnom odvodnom kanalu uz cestu. Požar su lokalizirali pripadnici JVP Vukovar, DVD Bobota i DVD Tordinci. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta bit će poznata po dostavljenom izvješću o šteti. O događaju policija će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti posebno izvješće”, stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

 

Pročitano 180 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija