NAJNOVIJE
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)
Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Na Mitnici je sinoć svečano otkriven mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja u obrani grada - pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta. Ovaj mural, djelo bogdanovačkoga umjetnika Marija Matkovića, postavljen je preko puta vukovarskoga Vodotornja. Nastao je na inicijativu skupine hrvatskih branitelja iz Imotskoga i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom i 100 postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidom Mirkom Čondićem.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:30)
U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

U Đakovu je u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ redatelja Jakova Sedlara, o djevojčici Željki Jurić čije je uplakano lice u koloni koja napušta Vukovar 19. studenoga 1991. na snimkama BBC-a obišlo svijet.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 10:02)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 09:44)
Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke

U organizaciji Lige protiv raka Vukovar u našem je gradu obilježen 23.dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji koja za cilj ima upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dan se obilježava u 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj svake prve subote u listopadu.

(Subota, 01 Listopad 2022 15:12)
U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske

Na trgu Republike Hrvatske u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 26.državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Vukovar 2022”.

(Subota, 01 Listopad 2022 13:59)

U izlijetanju poljskog autobusa 12 poginulih

U izlijetanju poljskog autobusa 12 poginulih FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Klaudija Boras
Subotnje jutro donijelo je tragični kraj putnicima iz Poljske, koji su krenuli na hodočešće u Međugorje, a koji su se zatekli na autocesti A4 u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec u Varaždinskoj županiji.
Kako je potvrdilo Ministarstvo infrastrukture Republike Poljske u autobusu su putovale 44 osobe pri čemu je 12 osoba izgubilo život. Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je ozlijeđene.
U 5:35 Centar 112 dobio je prvu informaciju o tome da se na autocesti A4 dogodila strašna prometna nesreća, objavio je na konferenciji za medije ispred varaždinske bolnice ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
- Informaciju smo dobili od državljanke Poljske koja je bila u autobusu. Ono što mogu reći to je da su odmah izašle sve žurne službe na teren. Prva je izašla Hitna služba, nekih 16 timova, zatim policija, vatrogasci i naravno djelatnici Hrvatskih autocesti - rekao je Božinović.

Na pitanje o tome koliko je bilo vozača te jesu među ozlijeđenima rekao je:

- To spada u one informacije koje se još utvrđuju - ističe te je potvrdio je da prema onome što su ljudi na terenu mogli uočiti, nije bilo djece.

One informacije koje su potvrđene su da su 32 osobe ozlijeđene i zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu.

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je navedene bolnice, a najnovije podatke o ozlijeđenima iznio je nakon obilaska varaždinske bolnice.

- Imamo 19 teško ozlijeđenih bolesnika, 12 lakše ozlijeđenih. U općoj bolnici u Varaždinu smješteno je 11 bolesnika, 5 sa teškim tjelesnim ozljedama koje su smješten u jedinici za intenzvino liječenje i 6 je lakše ozlijeđenih putnika koji su po odjelima - rekao je Beroš koji se zahvalio dežurnim službama koje su uz brzu reakciju pokazale da su bile na visini zadatka.

- Promptno se svi zbrinjavaju, zdravstveni sustav je od jutros na nogama. Već sam im rekao, a ponovit ću i sada: Zahvaljujem svim ravnateljima koji su prekinuli godišnje i vraćaju se i koji će se uključiti za operativne programe za ove koji su predviđeni tijekom popodnevnih sati. Želio bih još jednom zahvaliti svim žurnim službama - prvo Hitnoj, potom i policiji, vatrogascima, stožeru cilvilne zaštite i ophodnji Hrvatskih autocesta koji su brzo bili na terenu - zaključio je Beroš.

Resorni ministar posjetio je ozlijeđene u KB Dubrava.

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je za poljsku televiziju kako su sve žrtve poljski državljani, a da je autobus varšavskih registracijskih oznaka. U međuvremenu, poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski sletio je u Hrvatsku i sastao se s Berošem te će zajedno u obilazak ozlijeđenih u bolnicama.

- U ime vlade izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć - napisao je na Twitteru premijer Andrej Plenković.

Izraz sućuti putem Twittera uputio je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

- U telefonskom razgovoru s poljskim kolegom ministrom vanjskih poslova Zbigniew Rau izrazio sam sućut povodom tragične prometne nesreće koja se dogodila na autocesti A4. Iskazao sam nadu u brz oporavak unesrećenih te da nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć. Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima - napisao je Grlić Radman.

U međuvremenu, akcija izvlačenja autobusa dizalicom je završena, kao i očevid.

Pročitano 109 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija