Ispiši ovu stranicu

Međunarodni tjedan dojenja u Domu zdravlja Vukovar

Dom zdravlja Vukovar Dom zdravlja Vukovar Foto: HRV/Žana Kunji

Od 1.-7. kolovoza obilježava se Međunarodni tjedan dojenja, a ovogodišnji, 32. po redu, održava se pod nazivom "Zauzmimo se za dojenje: edukacija i podrška".

Tjedan dojenja tradicionalno obilježava više od 170 zemalja svijeta s osnovnim ciljem da se ojača društvena svijest o značaju i prednostima dojenja. Ovogodišnjom temom stavlja se fokus na jačanje kapaciteta svih sudionika koji moraju štititi, promovirati i podržavati dojenje na različitim nivoima društva.

Patronažna služba pri Domu zdravlja Vukovar jedan je od bitnijih sudionika u promociji dojenja i tijekom čitave godine radi na informiranju i edukaciji o važnosti dojenja.
-Organiziramo besplatne trudničke tečajeve koji su dostupni svim obiteljima tijekom pripreme za samo dojenje kao i individualni rad s dojiljama prilikom patronažnih posjeta. Dostupno je i telefonsko savjetovanje radnim danom od 7:00 – 15:00 na broj telefona 98 391 370 - rekla je Živanka Brodalić, patronažna sestra Doma zdravlja Vukovar dodajući kako im je zajednički cilj da se što više ljudi osvijesti koliko je dojenje važno za zdravlje majke i djeteta te ohrabri majke kako bi potražile pomoć i savjetovanje u vezi dojenja.
-Dojenje je od vitalnog značaja kako za dijete tako i za zdravlje majke. Dojenjem je moguće spasiti živote, poboljšati zdravlje te ima značajan utjecaj na poboljšanje socijalnog i ekonomskog stanja obitelji, ali i čitavih nacija. Upravo zbog toga neophodno je širiti svijest o ovoj važnoj temi kako bi svi postali što svjesniji o dragocjenosti dojenja. Dojenje je odgovornost zdravstvenih zajednica, političara koji donose zakone, samih žena, ali i muškaraca – poručila je Brodalić.

U Hrvatskoj je u dobi od tri do šest mjeseci dojeno tek svako peto dijete, a cilj je da to bude svako drugo.

Pročitano 434 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić