NAJNOVIJE
Prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su jutros u 6,01 sati zaprimili dojavu o prometnoj nesreći u Privlaci.

- Dolaskom na mjesto događaja prometne nesreće, liječnik hitne medicinske pomoći je policijskim službenicima konstatirao kako je vozač osobnog automobila preminuo. Na mjesto događaja izašla je i zamjenica Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima te pripadnici DVD Privlaka. U tijeku je očevid, nakon čega ćemo detaljnije izvijestiti o okolnostima prometne nesreće - stoji u priopćenju Pu vukovarsko-srijemske. 

(Subota, 30 Rujan 2023 09:51)
Nastavlja se projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata vlakom

Vukovarsko-srijemska županija od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. u cijelom će iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je iz županijske uprave.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:26)
Čelnici Grada u obilasku uspješnih tvrtki

Gradonačelnik Ivan Penava posjetio je sa suradnicima tekstilnu tvrtku Laba d.o.o. koja u Vukovaru posluje već 20 godina.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:02)
Povodom Svjetskog dana srca u Osijeku predstavljen projekt Provjerite ritam svog srca - EKG u ljekarni

Svjetski je dan srca, 29 rujna, koji je Svjetska kardiološka federacija utemeljila 2000. godine u cilju informiranja i podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima kao vodećim uzrocima pobola i smrtnosti. Riječ je o skupini bolesti koje zahvaćaju srce i/ili krvne žile. U Osijeku je ovim povodom održano predsavljanje projekta Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni, a u organizaciji Ljekarni srce – Ljekarni Osječko-baranjske županije. Kroz projekt se građanima u Centralnoj ljekarni Osijek i ljekarni Mursa nudi besplatna usluga provjere EKG-a srca s očitanjem, a u planu je i nekoliko novih lokacija, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:32)
Restauriran mural posvećen hrvatskim majkama

Restauriran je mural u Vukovaru koji para srca i čija slika ostaje urezana u mislima svakome tko prođe njegovim putem, a na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, izvijestili su iz Gradske uprave.

Na muralu se nalazi Janja Brdar, majka pripadnika HOS-a Ivana Brdara koji je poginuo na Sajmištu 12. listopada 1991. godine.

Na njegovoj ekshumaciji 1998. godine nastala je fotografija njegove tužne i neutješne majke, koja je postala inspiracija murala. Mural je restauiraro sam njegov autor, umjetnik i slikar Mario Matković.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:04)
Gradonačelnik Penava uputio čestitku povodom Dana policije

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uputio je čestitku povodom Dana policije na svojoj facebook stranici.

(Petak, 29 Rujan 2023 12:15)
Policija otkrila počinjitelja koji je ukrao novac iz obiteljske kuće u Mirkovcima

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci dovršili su kriminalističko istraživanje krađe novca iz obiteljske kuće u Mirkovcima počinjene 12.rujna.

- Istraživanjem je utvrđena sumnja kako je počinitelj krađe 43-godišnjak iz Mirkovaca. U njegovu je domu jučer, 28. rujna, temeljem sudskog naloga, obavljena pretraga, kojom je pronađen i oduzet gotovo sav novac koji je 12. rujna otuđio 60-godišnjaku. Novac je vraćen vlasniku, a protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - priopćili su iz PU vukovarsko-srijemske.

 

(Petak, 29 Rujan 2023 11:46)

Blažanović: „ Sasvim je izvjesno da dijete nije ugrizla otrovnica.”

Ravnatelj NMB Vukovar Blažanović i pedijatrica Šarčević Ravnatelj NMB Vukovar Blažanović i pedijatrica Šarčević Foto: Sandra Grgić

Prema medijskim natpisima u Memorijalnu bolnicu Vukovar prije nekoliko dana zaprimljeno je sedmogodišnje dijete zbog navodnog ugriza zmije otrovnice - riđovke. Prema riječima oca zmija je dijete ugrizla u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar. Kako bismo provjerili istinitost medijskih natpisa obratili smo se Memorijalnoj bolnici Vukovar te razgovarali s ravnateljem i liječnicom koja je toga dana medicinski obradila dijete.

Anto Blažanović specijalist patologije i specijalist sudske medicine i trenutni ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar pojasnio je kako je dijete prije nekoliko dana primljeno i inicijalno pregledano u hitnoj kirurškoj ambulanti nakon čega je upućeno na pedijatriju.

- Dijete je toga dana u hitnoj kirurškoj ambulanti pregledao doktor kirurg Mario Begović. Kako je u nalazima naveo, dijete je u prostorije bolnice došlo u pratnji oca koji je rekao kako misli da je dijete ugrizla zmija. Dakle nitko nije siguran o čemu se zapravo radilo. U nastavku se navodi kako je dijete zaprimljeno s dvije punktiformne rane, odnosno dva okruglasta ovalna defekta koja mogu odgovarati i ugrizu zmije, ali i bilo koje druge životinje ili ozljedi. Doktor Begović je u nalazu naveo kako se oko defekata ne vide znakovi crvenila, otoka ili upale koje su u pravilu uvijek tu kada je riječ o ugrizu otrovnice. Sasvim je izvjesno da dijete nije ugrizla otrovnica jer da je ubrizgan otrov bilo koje zmije otrovnice u organizam tog djeteta bile bi promjene i lokalnog i sustavnog karaktera. Odmah bih pojasnio o čemu je riječ, svaki patološki proces je karakteriziran kliničkom slikom pa tako i ugriz zmije otrovnice. Obično su ti otrovi proteini enzimske prirode te dovode do različitih poremećaja kako u živčanom sustavu tako i u području krvi i krvnih žila. Obično se u području ugriza vide promjene u smislu nekroze ili krvarenja, a postoje i sistemski simptomi koji upućuju na trovanje, a kojih ovdje nije bilo – pojasnio je Blažanović.

Pedijatrica Nataša Šarčević, liječnica koja je medicinski obradila dijete naglasila je kako su svi nalazi bili uredni.

- Lokalno na mjestu ugriza životinje, za koju mi ne možemo utvrditi koja je, osim dvije punktiformne rane s okolne dvije ogrebotine nikakve lokalne reakcije nije bilo. Kontaktirali smo odmah sve službe koje su bile dostupne, infektologa, intenzivnu KBC-a Osijek kako bismo se posavjetovali što napraviti u takvoj izuzetno rijetkoj situaciji, jer se nismo do sada susreli s ugrizom zmije kod djeteta. Opservirali i pratili smo dijete tijekom 24 sata i ono nije pokazivalo nikakve lokalne ni sustavne reakcije. Shodno tome, nismo se odlučili dati ni antiviperin serum koji ima svoje izuzetno teške nuspojave i komplikacije. Svi laboratorijski nalazi koje smo napravili bili su uredni te je dijete nakon 24 sata pušteno na kućnu njegu uz daljnji nadzor roditelja. Nakon 72 sata napravljena je i kontrola i nalazi su i dalje bili uredni – pojasnila je Šarčević.

Blažanović je i pojasnio što građani trebaju učiniti ako ih zmija ugrize.

- Ukoliko postoji evidentan ugriz zmije, trebalo bi, ukoliko je to moguće, prepoznati o kojoj se zmiji radi no, u svakom se slučaju treba javiti liječniku. U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar imamo antiviperin serum te će ga liječnici, ukoliko dođe do ugriza otrovnice, prema kliničkoj slici primijeniti – rekao je Blažanović te na pitanje koliko se često susreću s ugrizima riđovke na našem području odgovorio kako se u dvadeset godina, koliko je on u Vukovaru, ne sjeća niti jednog ugriza riđovke.

Pročitano 499 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija