NAJNOVIJE
Uzrok požara je pregrijani produžni kabl

Uzrok požara u obiteljskoj kući u Fruškogorskoj ulici u osječkoj Retfali tehnički je kvar, odnosno pregrijavanje produžnoga kabla, izjavila je Dijana Ljubas, glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 15:02)
Najbolje za najbolje

Najbolje za najbolje projekt je kojega provode osječka gradska uprava, Osijek Software City i osječko Sveučilište, a kroz koji će se studenticama i studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinskog fakulteta, Informatologije te Odjela za matematiku i fiziku omogućiti stipendiranje.

Ova će se stipendija, za razliku od ostalih, dodjeljivati već početkom studiranja što znači da će unutar pet godina studiranja dobitnica ili dobitnik stipendije do kraja studija dobiti ukupno 27 tisuća eura. 

Uz stipendiju student može raditi i preko studentskog ugovora za tvrtku od koje prima stipendiju što bi moglo dodatno dobro doći financijski, ali i iskustvom po završetku studiranja. Po završetku studija tvrtka koja je stipendirala studenta, studentici ili studentu ponudit će i radno mjesto.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin govoreći o projektu rekao je kako je to jedinstven pilot-projekt kojemu je cilj tržišno orijentiranom stipendijom povezati poduzetnike i studentice i studente. Kako je pojasnio, gradski dio stipendije iznosi 300 eura mjesečno, a tvrtke trebaju dati još najmanje 150 eura. 

- Radi se o jednoj novoj vrsti stipendije jer je riječ o odnosu studenata i njihovih budućih poslodavaca. Ovim smo projektom htjeli povećati atraktivnost studiranja u gradu Osijeku i privući maturante iz grada Osijeka, šireg područja grada Osijeka, ali i izvan granica Republike Hrvatske. Uvjet prijave za ovaj način stipendiranja nije hrvatsko državljanstvo ili prebivalište u gradu Osijeku tako da se prijaviti svi mogu. Prvi način povećanja atraktivnosti je iznos stipendiranja koji je najmanje 450 eura mjesečno svih 12 mjeseci u jednoj godini, a drugi je taj što se ova stipendija studentici ili studentu isplaćuje već od prve godine – pojasnio je Vulin.

Na mrežnoj stranici www.najzanaj.osijek.hr može se prijavljivati za stipendije, odnosno za postupak kojim tvrtke odabiru studente. Nakon što tvrtka odabere studenticu ili studenta, ona ili on s pismom namjere odlaze u osječku gradsku upravu ostvariti svoja prava na stipendiju.

- Javni poziv za stipendiranje otvoren je 25. srpnja i traje godinu dana. Ove je godine ovo pilot projekt za kojega smo u proračunu osigurali sredstva za 66 stipendija, a siguran sam da će sljedeće godine biti i više. S ovim projektom ćemo nastaviti i dalje jer na njega gledamo, ne kao klasično stipendiranje, već potporu gospodarstvu jer smo svjesni činjenice da nam u određenim sektorima iz godine u godinu sve više nedostaje radne snage – naglasio je Vulin.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 13:31)
U Vukovaru se do 12.kolovoza održava Kino pod zvijezdama

Hrvatski dom Vukovar i ove godine organizirao je Kino pod zvijezdama, a traje od 8.-12. kolovoza 2022. 

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 12:51)
Raste broj zaraženih virusom SARS-CoV-2

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirana 1872 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 12 osoba. Broj aktivnih slučajeva zaraze je 7710. Među njima je 607 pacijenata na bolničkome liječenju, a na respiratoru su 22. U samoizolaciji se nalazi 3591 osoba.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 11:57)
Jučer evidentirana dva požara - na silosu u Otoku i na farmi u Ivankovu

Jučer su na području naše policijske uprave zabilježena dva požara na građevinskim objektima.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 09:32)
Učenik Vladimir Grubić drugi na Sportskim igrama mladih

Učenik trećeg razreda osnovne škole Nikola Tesla iz Mirkovaca Vladimir Grubić zauzeo je drugo mjesto na Sportskim igrama mladih u Rijeci, u disciplini 60 metara sprint.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:09)
Policajci educirali radnike u turizmu

Na poziv Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske održali su u Vinkovcima edukaciju za turističke djelatnike, predstavnike ugostiteljskih objekata za smještaj odnosno kuća za odmor i turističkih zajednica.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:07)

Blažanović: „ Sasvim je izvjesno da dijete nije ugrizla otrovnica.”

Ravnatelj NMB Vukovar Blažanović i pedijatrica Šarčević Ravnatelj NMB Vukovar Blažanović i pedijatrica Šarčević Foto: Sandra Grgić

Prema medijskim natpisima u Memorijalnu bolnicu Vukovar prije nekoliko dana zaprimljeno je sedmogodišnje dijete zbog navodnog ugriza zmije otrovnice - riđovke. Prema riječima oca zmija je dijete ugrizla u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar. Kako bismo provjerili istinitost medijskih natpisa obratili smo se Memorijalnoj bolnici Vukovar te razgovarali s ravnateljem i liječnicom koja je toga dana medicinski obradila dijete.

Anto Blažanović specijalist patologije i specijalist sudske medicine i trenutni ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar pojasnio je kako je dijete prije nekoliko dana primljeno i inicijalno pregledano u hitnoj kirurškoj ambulanti nakon čega je upućeno na pedijatriju.

- Dijete je toga dana u hitnoj kirurškoj ambulanti pregledao doktor kirurg Mario Begović. Kako je u nalazima naveo, dijete je u prostorije bolnice došlo u pratnji oca koji je rekao kako misli da je dijete ugrizla zmija. Dakle nitko nije siguran o čemu se zapravo radilo. U nastavku se navodi kako je dijete zaprimljeno s dvije punktiformne rane, odnosno dva okruglasta ovalna defekta koja mogu odgovarati i ugrizu zmije, ali i bilo koje druge životinje ili ozljedi. Doktor Begović je u nalazu naveo kako se oko defekata ne vide znakovi crvenila, otoka ili upale koje su u pravilu uvijek tu kada je riječ o ugrizu otrovnice. Sasvim je izvjesno da dijete nije ugrizla otrovnica jer da je ubrizgan otrov bilo koje zmije otrovnice u organizam tog djeteta bile bi promjene i lokalnog i sustavnog karaktera. Odmah bih pojasnio o čemu je riječ, svaki patološki proces je karakteriziran kliničkom slikom pa tako i ugriz zmije otrovnice. Obično su ti otrovi proteini enzimske prirode te dovode do različitih poremećaja kako u živčanom sustavu tako i u području krvi i krvnih žila. Obično se u području ugriza vide promjene u smislu nekroze ili krvarenja, a postoje i sistemski simptomi koji upućuju na trovanje, a kojih ovdje nije bilo – pojasnio je Blažanović.

Pedijatrica Nataša Šarčević, liječnica koja je medicinski obradila dijete naglasila je kako su svi nalazi bili uredni.

- Lokalno na mjestu ugriza životinje, za koju mi ne možemo utvrditi koja je, osim dvije punktiformne rane s okolne dvije ogrebotine nikakve lokalne reakcije nije bilo. Kontaktirali smo odmah sve službe koje su bile dostupne, infektologa, intenzivnu KBC-a Osijek kako bismo se posavjetovali što napraviti u takvoj izuzetno rijetkoj situaciji, jer se nismo do sada susreli s ugrizom zmije kod djeteta. Opservirali i pratili smo dijete tijekom 24 sata i ono nije pokazivalo nikakve lokalne ni sustavne reakcije. Shodno tome, nismo se odlučili dati ni antiviperin serum koji ima svoje izuzetno teške nuspojave i komplikacije. Svi laboratorijski nalazi koje smo napravili bili su uredni te je dijete nakon 24 sata pušteno na kućnu njegu uz daljnji nadzor roditelja. Nakon 72 sata napravljena je i kontrola i nalazi su i dalje bili uredni – pojasnila je Šarčević.

Blažanović je i pojasnio što građani trebaju učiniti ako ih zmija ugrize.

- Ukoliko postoji evidentan ugriz zmije, trebalo bi, ukoliko je to moguće, prepoznati o kojoj se zmiji radi no, u svakom se slučaju treba javiti liječniku. U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar imamo antiviperin serum te će ga liječnici, ukoliko dođe do ugriza otrovnice, prema kliničkoj slici primijeniti – rekao je Blažanović te na pitanje koliko se često susreću s ugrizima riđovke na našem području odgovorio kako se u dvadeset godina, koliko je on u Vukovaru, ne sjeća niti jednog ugriza riđovke.

Pročitano 252 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija