NAJNOVIJE
Danas se u knjižnicama diljem Hrvatske održava Noć knjige, u Gradskoj knjižnici Vukovar organizirane prigodne radionice i online izložba o američkom mračnom romantizmu

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, danas, 23. travnja, u knjižnicama diljem Hrvatske organizirana je Noć knjige.

(Utorak, 23 Travanj 2024 11:13)
Sutra sat vježbanja u središtu Vukovara

Za Dan dobrih djela ili Svjetski dan činjenja dobrih djela ove su se godine ujedinili milijuni ljudi u 115 zemalja. Prošloga su tjedna ovaj dan volonterskom akcijom u OŠ „Siniša Glavašević” obilježile članice Udruge žena Vukovar, a za sutra je najavljen sat vježbanja u središtu Vukovara koji organizira Udruga za rekreaciju „Fit Infinity Fitness”, doznajemo od predsjednice udruge Sanje Manojlović.

(Utorak, 23 Travanj 2024 10:22)
Na snazi nove cijene goriva

U ponoć je na snagu stupila nova Vladina uredba o cijeni goriva.

Benzin je tako skuplji za 0,02 eura po litri pa je nova cijena 1,56 eura po litri. Dizelsko gorivo i plavi dizel jeftiniji su za jedan cent te je nova cijena za dizel 1,45 eura, a za plavi dizel 0,91 eura po litri.

Ove cijene vrijede sljedećih 14 dana.

(Utorak, 23 Travanj 2024 08:52)
U Vukovaru „Mladi ujedinjenih u miru”

Europski dom Vukovar proteklog je vikenda bio domaćin mladima koji su posjetili Vukovar u okviru projekta Mladi ujedinjeni u miru. Riječ je o projektu koji je nastao iz programa Odmor od rata, izgradnja mira koji više od 30 godina podržava Komitet za ljudska prava iz Kölna, a nositelj projekta je Udruga prijateljice iz Tuzle, BiH.

(Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 15:00)
U OŠ Bršadin održane su dvije volonterske akcije na kojima su sudjelovali učenici te škole.

U OŠ Bršadin održane su dvije volonterske akcije na kojima su sudjelovali učenici te škole.

(Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 14:53)
U Vukovaru je održana završna konferencija EU projekata „Čista energija za Vukovar“ i „Sunce nad Vukovarom“

Završna konferencija EU projekata „Čista energija za Vukovar“ i „Sunce nad Vukovarom“ održana je u ponedjeljak u Vukovaru.

(Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 14:50)
Od sutra skuplji benzin, a jeftiniji dizel

Tehnička je vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku da od sutra benzin poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent.

(Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 14:24)

Blažanović: „ Sasvim je izvjesno da dijete nije ugrizla otrovnica.”

Ravnatelj NMB Vukovar Blažanović i pedijatrica Šarčević Ravnatelj NMB Vukovar Blažanović i pedijatrica Šarčević Foto: Sandra Grgić

Prema medijskim natpisima u Memorijalnu bolnicu Vukovar prije nekoliko dana zaprimljeno je sedmogodišnje dijete zbog navodnog ugriza zmije otrovnice - riđovke. Prema riječima oca zmija je dijete ugrizla u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar. Kako bismo provjerili istinitost medijskih natpisa obratili smo se Memorijalnoj bolnici Vukovar te razgovarali s ravnateljem i liječnicom koja je toga dana medicinski obradila dijete.

Anto Blažanović specijalist patologije i specijalist sudske medicine i trenutni ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar pojasnio je kako je dijete prije nekoliko dana primljeno i inicijalno pregledano u hitnoj kirurškoj ambulanti nakon čega je upućeno na pedijatriju.

- Dijete je toga dana u hitnoj kirurškoj ambulanti pregledao doktor kirurg Mario Begović. Kako je u nalazima naveo, dijete je u prostorije bolnice došlo u pratnji oca koji je rekao kako misli da je dijete ugrizla zmija. Dakle nitko nije siguran o čemu se zapravo radilo. U nastavku se navodi kako je dijete zaprimljeno s dvije punktiformne rane, odnosno dva okruglasta ovalna defekta koja mogu odgovarati i ugrizu zmije, ali i bilo koje druge životinje ili ozljedi. Doktor Begović je u nalazu naveo kako se oko defekata ne vide znakovi crvenila, otoka ili upale koje su u pravilu uvijek tu kada je riječ o ugrizu otrovnice. Sasvim je izvjesno da dijete nije ugrizla otrovnica jer da je ubrizgan otrov bilo koje zmije otrovnice u organizam tog djeteta bile bi promjene i lokalnog i sustavnog karaktera. Odmah bih pojasnio o čemu je riječ, svaki patološki proces je karakteriziran kliničkom slikom pa tako i ugriz zmije otrovnice. Obično su ti otrovi proteini enzimske prirode te dovode do različitih poremećaja kako u živčanom sustavu tako i u području krvi i krvnih žila. Obično se u području ugriza vide promjene u smislu nekroze ili krvarenja, a postoje i sistemski simptomi koji upućuju na trovanje, a kojih ovdje nije bilo – pojasnio je Blažanović.

Pedijatrica Nataša Šarčević, liječnica koja je medicinski obradila dijete naglasila je kako su svi nalazi bili uredni.

- Lokalno na mjestu ugriza životinje, za koju mi ne možemo utvrditi koja je, osim dvije punktiformne rane s okolne dvije ogrebotine nikakve lokalne reakcije nije bilo. Kontaktirali smo odmah sve službe koje su bile dostupne, infektologa, intenzivnu KBC-a Osijek kako bismo se posavjetovali što napraviti u takvoj izuzetno rijetkoj situaciji, jer se nismo do sada susreli s ugrizom zmije kod djeteta. Opservirali i pratili smo dijete tijekom 24 sata i ono nije pokazivalo nikakve lokalne ni sustavne reakcije. Shodno tome, nismo se odlučili dati ni antiviperin serum koji ima svoje izuzetno teške nuspojave i komplikacije. Svi laboratorijski nalazi koje smo napravili bili su uredni te je dijete nakon 24 sata pušteno na kućnu njegu uz daljnji nadzor roditelja. Nakon 72 sata napravljena je i kontrola i nalazi su i dalje bili uredni – pojasnila je Šarčević.

Blažanović je i pojasnio što građani trebaju učiniti ako ih zmija ugrize.

- Ukoliko postoji evidentan ugriz zmije, trebalo bi, ukoliko je to moguće, prepoznati o kojoj se zmiji radi no, u svakom se slučaju treba javiti liječniku. U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar imamo antiviperin serum te će ga liječnici, ukoliko dođe do ugriza otrovnice, prema kliničkoj slici primijeniti – rekao je Blažanović te na pitanje koliko se često susreću s ugrizima riđovke na našem području odgovorio kako se u dvadeset godina, koliko je on u Vukovaru, ne sjeća niti jednog ugriza riđovke.

Pročitano 598 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija