NAJNOVIJE
Vinkovački proračun za 2021.godinu izvršen u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca većinom glasova usvojeno je izvješće o izvršenju gradskoga proračuna za 2021. godinu.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 09:54)
Otvorene dvodnevne Antičke filmske večeri u Vinkovcima

U Vinkovcima su sinoć otvorene 10.antičke filmske večeri.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 07:57)
Vodostaji rijeka blizu povijesnih minimuma

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje na području cijele Hrvatske. Vodostaj rijeke Dunav u Gradu Vukovaru u utorak u dvanaest sati bio je na minus 19 centimetara što prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i nije toliko nisko, s obzirom da je povijesno izmjereni minimum više od minus 100 centimetara.

Đurokovića smo zamolili da za Hrvatski radio Vukovar pojasni kakva su predviđanja za sljedećih desetak dana kada je riječ o vodostaju rijeke Dunav, ali i Drave i Save.

- Hidrološka situacija je takva da su nam rijeke u domeni izrazito niskih vodostaja što mogu primijetiti i građani Vukovara. Vodostaj Dunava u Vukovaru je oko minus 19 centimetara što zapravo i nije toliko nisko jer je povijesno zabilježeni minimum više od minus sto. Unatoč tome, vodnost je mala. Kada je riječ o nekim očekivanjima po pitanju vodostaja, za Dunav očekujemo da će kroz idućih desetak dana blago porasti tako da bi se situacija mogla ponešto i oporaviti. Nažalost, situacija sa Savom, Kupom i Dravom i dalje će biti u izrazito niskim vodostajima ali, smatramo da neće biti nekih šteta jer su to ipak rijeke koje imaju neku količinu vodnosti – pojasnio je Đuroković.

Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, ali i na riblji fond unutar nekog vodotoka. Đuroković je pojasnio i susreću li se kruzeri i tankovi prilikom dolaska u Vukovar s problemima zbog niskog vodostaja.

- Cijelim tokom Dunava ima manje ili više problema. Postoje uvijek kritične dionice na kojima je otežana plovidba. Nekim dionicama trenutno ne mogu pomoći niti interventne mjere jer je riječ o niskim vodostajima – rekao je Đuroković te uputio poruku građanima.

- Građani trebaju pripaziti. Niski vodostaji privlače građane da se približe sprudovima i vodi, ali treba biti oprezan. Bez obzira što su vodostaji niski, negdje postoje matice i veće dubine koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za građane. Držite se čvrstih sprudova, ne istražujte previše i ne idite predaleko jer za pojedine kupače to može biti opasno – naglasio je Đuroković.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:52)
Hrvatska: 165 novozaraženih i 12 preminulih od posljedica Covida-19

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 12 osoba.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:41)
Gorivo je pojeftinilo

Gorivo na benzinskim crpkama od danas je jeftinije i to benzin za 11 lipa po litri, a dizel za dvije lipe u odnosu na prošli tjedan.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:04)
Provaljeno u automobil u Vukovaru

Tijekom noći 14./15. kolovoza provaljeno je u osobni automobil nizozemskih registracijskih oznaka koji je vlasnica, 30-godišnjakinja iz Vukovara, parkirala ispred kuće u Ulici Sajmište u Vukovaru.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:21)
Zatekli provalnika u svom dvorištu

Vlasnici obiteljske kuće u Rokovcima su 14. kolovoza dojavili policiji da su u dvorištu zatekli nepoznatog muškarca koji je pokušao provaliti balkonska vrata na kući i potom pobjegao.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:19)

Obilježena 31. obljetnica napada i okupacije Policijske postaje Dalj

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

U Dalju je obilježena 31. obljetnica napada i okupacije Policijske postaje u kojoj je tragično poginulo dvadeset hrvatskih policajaca, petnaest pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Toga 1. kolovoza 1991. godine, jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale su šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj. Policajci Policijske postaje Dalj, s pripadnicima Zborfa narodne garde, Civilne zaštite i lokalnim stanovništvom pokušali su obraniti mjesto, odbivši ultimatum o bezuvjetnoj predaji.

Brojniji i tehnički nadmoćniji neprijatelj svim je raspoloživim snagama krenuo prema policijskoj postaji. Žestoka i neravnopravna borba trajala je do trenutka kada je ispaljeni tenkovski projektil iz smjera pravoslavne crkve pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila nemilosrdno su ubijeni.

Obilježavanje je započelo u Aljmašu paljenjem svijeća kod spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata i spuštanjem vijenaca u Dunav u spomen na prognano stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta koji su 1. kolovoza 1991. godine šlepovima prevezeni vodenim putem iz Aljmaša u Osijek.

Nakon Aljmaša kod spomen obilježja poginulim pripadnicima prve satnije, prve bojne, treće gardijske brigade Hrvatske vojske upaljene su svijeće, a nakon čega je i ispred Policijske postaje Dalj održan prigodni komemorativni program.

- Odajemo počast svima onima koji su mučki ubijeni, ali isto tako prisjećamo se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Također, posebno se prisjećamo i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je tada imao snage povesti Hrvatsku u smjeru samostalnosti i neovisnosti. Herojima Domovinskog rata sloboda bijaše draža od života i oni koji su pali traju u nama koji živimo i tako će biti uvijek - naglasio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Zamjenik gradonačelnika grada Osijeka Dragan Vulin istaknuo je kako se ovakvih obljetnica, a zbog mladih generacija, trebamo uvijek sjećati.

- Nakon 31 godinu na mjestu smo gdje se dogodio zločin u kojemu je 39 hrvatskih branitelja dalo svoje živote. NHJih se trebamo sjećati, dugujemo im veliku zahvalnosti, i mi, ali i generacije koje dolaze. Zbog svih budućih generacija moramo se ovih ljudi sjećati – rekao je Vulin.

Molitvu za duše poginulih ispred Policijske postaje Dalj predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan u prisutnosti vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika nakon čega je u crkvi Sv. Josipa u Dalju, biskup Bogdan predvodio misu za poginule branitelje i civile iz Dalja i okolnih mjesta stradalih u agresiji na Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata.

Pročitano 91 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija