Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Očinski dopust od 1. kolovoza

Ilustracija Ilustracija FOTO: HRV/Valerija Lozančić

Od 1. kolovoza ove godine na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim se uvodi očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje u trajanju od 10 radnih dana za jedno dijete odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece. Dopust se može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta, a za vrijeme korištenja prava naknada plaće predviđa se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće.

Također, povećava se i najviši iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja. Iznos se povećava na način da naknada plaće iznosi sto posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5% proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna.

Povećana je naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena na 110% proračunske osnovice odnosno 3.658,60 kuna, a ono se odnosi na roditeljski dopust koji se koristi kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena u dvostrukom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta i to za prvo i drugo rođeno dijete te za korištenje prava na dopust za blizance, treće ili svako iduće dijete.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će za korisnike koji će na dan stupanja na snagu Zakona biti zatečeni u korištenju prava na novčanu potporu u visini utvrđenoj važećim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama i to prava na korištenje roditeljskog dopusta, dopusta za slučaj smrti djeteta u tijeku korištenja roditeljskog dopusta kao i prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena, obračunati naknade u visini propisanoj novim zakonom, a iz razloga pto je navedena naknada povoljnija za korisnike.

Pročitano 462 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI