NAJNOVIJE
MUP dodjeljuje sredstva za poticanje razvoja poduzetništva minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je Javni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za poticanje razvoja poduzetništva na području Republike Hrvatske namijenjen evidentiranim minskim žrtvama te članovima njihovih užih obitelji. 

(Srijeda, 28 Rujan 2022 10:24)
Predstavljena Certilia - mobilna aplikacija koja će građanima olakšati predaju zahtjeva za dokumente i korištenje usluga iz sustava eGrađani

Upravo je predstavljena Certilia -  mobilna aplikacija Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije za komercijalnu djelatnost, a putem koje će građani ubuduće moći predavati zahtjeve za putovnice, vozačke dozvole, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu i koristiti ostale usluge u sustavu eGrađani.

(Srijeda, 28 Rujan 2022 09:29)
Osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje da je počinio Ratni zločin protiv civilnog stanovništva te Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, a na štetu tri osobe, navodi MUP RH.

(Srijeda, 28 Rujan 2022 07:13)
Četvrti Festival dječje knjige

U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca, Gradske knjižnice i čitaonice te vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske nizom događanja namjenjenih najmlađima, u Vinkovcima i Tovarniku održava se 4. Festival dječje knjige. 

- Cilj Festivala je promovirati dječju knjigu što mi u knjižnici činimo kroz brojne aktivnosti tijekom cijele godine, no ovo je još jedan način kako što više približiti knjigu mladima -  pojasnila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.

Festival je otvorio zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković koji je naglasio važnost čitanje knjiga, posebice za djecu i mlade.

Festival je počeo posjetom djece iz vinkovačkih vrtića i učenika osnovnih škola Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje gostuju književnici za djecu i mlade Vladimir Bakarić i strip autor Dubravko Mataković, te književnico Davorkom Semenić-Premen koja je predstavila vlastite slikovnice u kojima je glavni lik djevojčica Vera.

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Tovarniku održano je druženje s osnovnoškolcima na temu odrastanja i djetinjstva velikoga hrvatskog književnika A.G. Matoša. 

Festival će završiti večerašnjim predstavljanjem knjige za djecu  Đurđice Stuhlreiter "Drveće ne govori, zar ne?" u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

(Utorak, 27 Rujan 2022 15:07)
Iz Osijeka startao 7. CRORACE

Ovogodišnje sedmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRORACE krenulo je iz Osijeka prema Ludbregu, u prvoj od ukupno šest etapa utrke. Vožnju dužu od tisuću kilometara diljem Hrvatske odvozit će 138 biciklista. 

- Natjecatelji su raspoređeni u 20 ekipa, a ove godine imamo najjača imena na startnoj listi te čak dva pobjednika Tour de France-a, ali i nekoliko drugih slavljenika u važnim međunarodnim utrkama. Našim gledateljima predstavit će se i šest domaćih natjecatelja- Lorenzo Marenzi, Filip Kvasina, Antonio Barać, Carlo Jurišević, Viktor Potočki te Fran Miholjević - pojasnio je direktor CRORACE-a Viktor Miholjević.

Natjecatelje je u ime Osječko-baranjske županije pozdravio zamjenik župana Josip Miletić, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji je naglasio važnost ovako velike međunarodne utrke.

- Izuzetno smo ponosni što i ovogodišnji, sedmi po redu CRORACE starta upravo iz Osijeka i Osječko-baranjske županije, zahvaljujući čemu će gledatelji iz gotovo 200 zemalja svijeta dobiti sliku prekrasnih prizora ne samo naše županije, već i čitave Hrvatske – rekao je Miletić.

(Utorak, 27 Rujan 2022 14:46)
Suradnja grada Vache i Grada Vukovara

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara upriličen je susret gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave s gradonačelnikom njemačkog grada Vache Martinom Mullerom te ostalim predstavnicima tog grada.

(Utorak, 27 Rujan 2022 14:22)
Svjetski dan turizma obilježen u Vukovaru

Povodom obilježavanja Svjetskoga dana turizma u dvorcu Eltz u Vukovaru održan je okrugli stol na temu Kultura, turizam i manifestacije u oživljavanju kontinentalne turističke ponude.

(Utorak, 27 Rujan 2022 14:20)

Maturu pao svaki treći učenik, ispit sto posto napisala 332 maturanta

Ilustracija Ilustracija FOTO: HRV/Žana Kunji

Objavljeni su rezultati ovogodišnje državne mature, a prema podatcima prolaznost je bolja nego prošle godine, iako je maturu pao svaki treći maturant. Prigovora je bilo gotovo 2400, a samo jedan učenik uhvaćen je u prepisivanju s mobitela.

Ovogodišnju državnu maturu pisalo je dosada najmanje maturanata, njih 28.451, ali rezultati su bolji od onih prethodne godine. U ovoj godini napisano je najviše ispita sa svim točnim odgovorima no, statistika kaže da je maturu pao svaki treći učenik. Maturu je pala trećina maturanata strukovnih škola, a tu se našlo i dva posto gimnazijalaca. Obvezne predmete maturanti su napisali bolje od onih prošle godine, osim osnovne razine matematike. Iz osnovne razine hrvatskog jezika prosječna ocjena je 2.5, iz matematike 2.2, a iz engleskog 3.4, rekao je na konferenciji za medije ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović. Također, ispit državne mature sto posto su riješila 332 maturanta, a po prvi put u 13 godina pisanja državne mature pragovi prolaznosti nisu se mijenjali ni u jednom predmetu u odnosu na prošlu godinu.

MANJE PRIGOVORA

Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja pristiglo je gotovo 2387 prigovora za bodovanje i provedbu ispita koju su podnjeli učenici i roditelji, a prihvaćeno je 895.
- Imamo niz situacija gdje jedan učenika ima više prigovora, pa smo tako imali jednog učenika sa čak 25 prigovora. Tekst prigovora bio je isti, mjenjao se samo broj pitanja -
rekao je Vinko Filipović ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

 Ispit je poništen 31 učeniku, od toga su se 24 učenika potpisala imenom i prezimenom što je suprotno pravilniku jer otkriva identitet, kod jednog učenika pronađen je mobilni telefon, a kod ostalih su zamjećeni neprimjereni sadržaji. Što se tiče izbornih predmeta, u prosjeku su maturanti pisali čak četiri, a najviše zanimanja bilo je za fiziku, biologiju i politiku i gospodarstvo. Kada se govori o zanimanju za fakultete, u ovoj godini najviše zanimanja bilo je za kineziologiju, psihologiju te logopediju. 

NOVE NAGRADE

Dosadašnjih godina najbolji rezultati na državnoj maturi nagrađivani su nagradom Marin Soljačić, a iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kažu kako ove godine to nije jedino priznanje.
- Ove godine će biti dodjeljena nagrada jedne informatičke tvrtke za najboljeg informatičara i po prvi puta se uvodi nagrada za najboljeg učenika iz hrvatskog jezika, nagrada Ante Žužul -
rekao je Filipović. 

Za one koji maturu nisu položili na ljetnom roku, očekuje ponovno pisanje ispita na jesenskom roku koji započinje 16. kolovoza, a prijave traju od 20. do 31. srpnja.

Pročitano 159 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija