Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Banožić: Za formaciju 5+5, još jedan kanader i dva Air traktora

Banožić: Za formaciju 5+5, još jedan kanader i dva Air traktora FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Milan Paun

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u petak u Zrakoplovno tehničkom centru u Velikoj Gorici kako je u ovom trenutku raspoloživo četiri kanadera i tri Air traktora, a još će se do kraja srpnja isporučiti jedan kanader i dva Air traktora.

- Prema riječima uprave ZTC-a, to bi se trebalo dogoditi idući tjedan, jedan Air traktor 23. srpnja, a jedan 30. srpnja i automatski s njim bi trebao ići još jedan kanader - najavio je Banožić te dodao da će na taj način biti u formaciji 5 + 5 u protupožarnoj sezoni napominjući da je Ministarstvo obrane tu kao poveznica kako bi se osigurala proračunska sredstva i zakonski uvjeti.

- Pet plus pet formacija je idealna za nas s obzirom na naše obaveze kroz EU Rescue. Zašto se to nije dogodilo, to će vam pojasniti kolege iz ZTC-a, a ja ispred ministarstva tražim odgovore, s obzirom na sezonu, da to bude čim prije, odnosno u ovih 10 do 15 dana - rekao je Banožić i dodao da se temeljem dinamičkog plana koje je odobrilo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u dogovoru sa ZTC-om treba ispoštovati. 

Komentirao je i informaciju da zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva traži informativne ponude za remont kanadera u Italiji.

- Zatražio sam odgovor od zapovjednika HRZ-a gdje mi je pojašnjeno kako je riječ o informativnoj ponudi s obzirom na cijene koje imamo u ovom trenutku na tržištu - rekao je i dodao da jasno očekuje od ZTC-a da kaže jesu li spremni završiti taj kanader i ako nisu zašto nisu.

Najavio je i da će tražiti odgovornost, da je dobio informaciju da je predsjednik Uprave ZTC-a na godišnjem odmoru, a na pitanje je li istina da su mehaničar iz ZTC-a dali otkaze i ima li uopće dovoljno radnika, odgovorio je da za to ne zna niti ima uvid u poslovne rezultate, bez obzira što je ZTC državna tvrtka.

Zamoljen da komentira izjave predsjednika Milanovića i postoji li plan oko umirovljenja načelnika Glavnog stožera OSRH, rekao je da je Milanović hrabar na domaćem terenu, međutim kad dođe na međunarodnu scenu, ode podvijenoga repa.

- Isto tako, kada govorim o načelniku Glavnog stožera, to se ne događa voljom Banožića, to je temeljem zakona. Niti bi to bio prvi slučaj niti će biti vjerojatno posljednji u Hrvatskoj vojsci - rekao je ministar obrane.

Govoreći o izmjenama zakona o obrani, rekao je da njima žele stvoriti stabilnost za Hrvatsku vojsku po pitanju modernizacije, opremanja i ulaganja u razvoj hrvatskog vojnika te da Hrvatsku vojsku želi maknuti iz dnevno političkih tema na koje je, kako je rekao, Milanović uporno vraća.

Pročitano 460 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI