NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 64 novoboljele osobe od koronavirusa

U Hrvatskoj su zabilježena 64 nova slučaja zaraze koronavirusom, a od covida je umrlo 19 osoba, izvijestio je Stožer Civilne zaštite RH.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 12:25)
Mladi Vukovarci treći na Sportskim igrama mladih

U Splitu je održana državna završnica malonogometnog turnira Plazma Sportskih igara mladih.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:52)
Jedna osoba preminula od koronavirusa

Tri su osobe na području Vukovarsko-srijemske županije oboljele od koronavirusa, objavio je Stožer Civline zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:42)
Automobilom na policijskoga službenika

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:38)
Sletio s ceste s 2,55 g/kg alkohola

U Vinkovačkoj ulici u Županji 67-godišnji vozač osobnog automobila je zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom te nakon zanošenja vozila udario u prometni znak i sletio u odvodni kanal.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:36)
Debitant pobijedio na Hamburg maratonu

Na Dunavskoj šetnici u Vukovaru održan je 19. vukovarski "Hamburg" maraton. Najbrži je bio Hrvoje Tržić, član Urt "Nexe Team-a".

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:55)
Općina Stari Mikanovci projektom solarne elektrane na Šahovskom domu planira uštedjeti 45.000 kuna

Načelnik općine Stari Mikanovci, Mario Milinković, rekao je kako su uspješno aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i time ostvarili pravo na sufinanciranje izgradnje solarne elektrane na objektu dvorane Šahovskog doma. 

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:41)

U Županji obnovljen prikaz nekadašnjih žetvenih običaja

U Županji obnovljen prikaz nekadašnjih žetvenih običaja FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Turistička zajednica Grada Županje u subotu je obnovila prikaz nekadašnje žetve u Slavoniji, s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno, a kako su to činili naši stari vjerno su prikazali članovi Udruge stanara šokačkih stanova “Đeram”, Udruge “Stara sinija” iz Donjih Hrgova u bosanskoj Posavini te Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice (Vojvodina).

Sudionici su se okupili kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.

- Županja nije samo kolijevka nogometa i tenisa, nego i tradicijskih običaja, folklora i čuvanja baštine - rekao je direktor Turističke zajednice Grada Županje Kruno Šarić zadovoljan što je priredba “Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti” ponovno zaživjela nakon dvogodišnje stanke.

Zadovoljstvo je iskazao i gradonačelnik Županje Damir Juzbašić dok je u ime županijske vlasti podršku priredbi iskazala pročelnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

Svoj udio u priredbi dali su i članovi KUD-a “Tomislav” iz Županje, Lovačke udruge “Gaj” Županja čiji su članovi za sudionike i posjetitelje kuhali čobanac od divljači i Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje.

Posjetitelji su imali prigodu razgledati strojeve koji su se koristili u žetvi poput starog traktora i levatora, dreše te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi.

Pročitano 95 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija