NAJNOVIJE
Uzrok požara je pregrijani produžni kabl

Uzrok požara u obiteljskoj kući u Fruškogorskoj ulici u osječkoj Retfali tehnički je kvar, odnosno pregrijavanje produžnoga kabla, izjavila je Dijana Ljubas, glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 15:02)
Najbolje za najbolje

Najbolje za najbolje projekt je kojega provode osječka gradska uprava, Osijek Software City i osječko Sveučilište, a kroz koji će se studenticama i studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinskog fakulteta, Informatologije te Odjela za matematiku i fiziku omogućiti stipendiranje.

Ova će se stipendija, za razliku od ostalih, dodjeljivati već početkom studiranja što znači da će unutar pet godina studiranja dobitnica ili dobitnik stipendije do kraja studija dobiti ukupno 27 tisuća eura. 

Uz stipendiju student može raditi i preko studentskog ugovora za tvrtku od koje prima stipendiju što bi moglo dodatno dobro doći financijski, ali i iskustvom po završetku studiranja. Po završetku studija tvrtka koja je stipendirala studenta, studentici ili studentu ponudit će i radno mjesto.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin govoreći o projektu rekao je kako je to jedinstven pilot-projekt kojemu je cilj tržišno orijentiranom stipendijom povezati poduzetnike i studentice i studente. Kako je pojasnio, gradski dio stipendije iznosi 300 eura mjesečno, a tvrtke trebaju dati još najmanje 150 eura. 

- Radi se o jednoj novoj vrsti stipendije jer je riječ o odnosu studenata i njihovih budućih poslodavaca. Ovim smo projektom htjeli povećati atraktivnost studiranja u gradu Osijeku i privući maturante iz grada Osijeka, šireg područja grada Osijeka, ali i izvan granica Republike Hrvatske. Uvjet prijave za ovaj način stipendiranja nije hrvatsko državljanstvo ili prebivalište u gradu Osijeku tako da se prijaviti svi mogu. Prvi način povećanja atraktivnosti je iznos stipendiranja koji je najmanje 450 eura mjesečno svih 12 mjeseci u jednoj godini, a drugi je taj što se ova stipendija studentici ili studentu isplaćuje već od prve godine – pojasnio je Vulin.

Na mrežnoj stranici www.najzanaj.osijek.hr može se prijavljivati za stipendije, odnosno za postupak kojim tvrtke odabiru studente. Nakon što tvrtka odabere studenticu ili studenta, ona ili on s pismom namjere odlaze u osječku gradsku upravu ostvariti svoja prava na stipendiju.

- Javni poziv za stipendiranje otvoren je 25. srpnja i traje godinu dana. Ove je godine ovo pilot projekt za kojega smo u proračunu osigurali sredstva za 66 stipendija, a siguran sam da će sljedeće godine biti i više. S ovim projektom ćemo nastaviti i dalje jer na njega gledamo, ne kao klasično stipendiranje, već potporu gospodarstvu jer smo svjesni činjenice da nam u određenim sektorima iz godine u godinu sve više nedostaje radne snage – naglasio je Vulin.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 13:31)
U Vukovaru se do 12.kolovoza održava Kino pod zvijezdama

Hrvatski dom Vukovar i ove godine organizirao je Kino pod zvijezdama, a traje od 8.-12. kolovoza 2022. 

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 12:51)
Raste broj zaraženih virusom SARS-CoV-2

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirana 1872 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 12 osoba. Broj aktivnih slučajeva zaraze je 7710. Među njima je 607 pacijenata na bolničkome liječenju, a na respiratoru su 22. U samoizolaciji se nalazi 3591 osoba.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 11:57)
Jučer evidentirana dva požara - na silosu u Otoku i na farmi u Ivankovu

Jučer su na području naše policijske uprave zabilježena dva požara na građevinskim objektima.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 09:32)
Učenik Vladimir Grubić drugi na Sportskim igrama mladih

Učenik trećeg razreda osnovne škole Nikola Tesla iz Mirkovaca Vladimir Grubić zauzeo je drugo mjesto na Sportskim igrama mladih u Rijeci, u disciplini 60 metara sprint.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:09)
Policajci educirali radnike u turizmu

Na poziv Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske održali su u Vinkovcima edukaciju za turističke djelatnike, predstavnike ugostiteljskih objekata za smještaj odnosno kuća za odmor i turističkih zajednica.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:07)

Održana 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Održana 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Foto: arhiva HRV

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

Na dnevnom redu održane 12. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije bilo je 18 točaka dnevnog reda. Župan osječko-baranjski Ivan Anušić istaknuo je kako su na skupštini razgovarali o više važnih točaka, no dvije je posebno izdvojio, Zaključak o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije tema vezana za Regionalni distribucijski centar OBŽ.

- Naime, od nove akademske godine, iznos troška kojeg je pokrivala Županija dijelit će po pola s jedinicama lokalne samouprave, odnosno cjelokupan iznos karte sufinancirat će HŽ s 50%, OBŽ s 25%  te općine i gradovi s 25%. Druga izuzetno važna tema vezana je za Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, odnosno informaciju o prijavi na javni poziv resornog ministarstva za dodjelu bespovratnih sredstava. Kao je što već poznato, RDC je gotovo dovršen, završetak radova očekuje se u rujnu, a prijavom na natječaj očekujemo povratak sredstava u iznosu oko 70%. Također, prijavili smo i projekt „Zaželi pomoć u kući - Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada, kojim nastojimo pomoći teže zapošljivim ili dugotrajno nezaposlenim ženama, a jedina smo županija u Hrvatskoj koja, osim gradova i općina, prijavljuje taj projekt - kazao je župan Ivan Anušić.

Vijećnici su izrazili zabrinutost za neizvjesnu energetsku jesen, o čemu je komentirao.
- Energetika postaje glavni problem ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi pa i svijetu. U tom smislu, izuzetno pogođeni bit će poduzetnici, obrtnici, udruge i sportski klubovi, a povećanje cijena struje i plina, koje se najavljuju ove jeseni, sigurno može dovesti do zatvaranja dijela poslovnih subjekata i povećanja broja nezaposlenih, što nikako ne želimo da se dogodi. Zato moramo naći model kako im pomoći, a jedno od rješenja mogu biti solarni paneli koji se relativno brzo postavljaju i puštaju u upotrebu. Okretanje alternativnim izvorima energije je dobar put na kojem svoju pomoć trebaju pružiti i država i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Ne smijemo dopustiti da se sve ovo dobro što je učinjeno na području gospodarstva i poduzetništva vrati nekoliko koraka unazad zbog enormnih poskupljenja - zaključio je Anušić.

Pročitano 84 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija