NAJNOVIJE
Uzrok požara je pregrijani produžni kabl

Uzrok požara u obiteljskoj kući u Fruškogorskoj ulici u osječkoj Retfali tehnički je kvar, odnosno pregrijavanje produžnoga kabla, izjavila je Dijana Ljubas, glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 15:02)
Najbolje za najbolje

Najbolje za najbolje projekt je kojega provode osječka gradska uprava, Osijek Software City i osječko Sveučilište, a kroz koji će se studenticama i studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinskog fakulteta, Informatologije te Odjela za matematiku i fiziku omogućiti stipendiranje.

Ova će se stipendija, za razliku od ostalih, dodjeljivati već početkom studiranja što znači da će unutar pet godina studiranja dobitnica ili dobitnik stipendije do kraja studija dobiti ukupno 27 tisuća eura. 

Uz stipendiju student može raditi i preko studentskog ugovora za tvrtku od koje prima stipendiju što bi moglo dodatno dobro doći financijski, ali i iskustvom po završetku studiranja. Po završetku studija tvrtka koja je stipendirala studenta, studentici ili studentu ponudit će i radno mjesto.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin govoreći o projektu rekao je kako je to jedinstven pilot-projekt kojemu je cilj tržišno orijentiranom stipendijom povezati poduzetnike i studentice i studente. Kako je pojasnio, gradski dio stipendije iznosi 300 eura mjesečno, a tvrtke trebaju dati još najmanje 150 eura. 

- Radi se o jednoj novoj vrsti stipendije jer je riječ o odnosu studenata i njihovih budućih poslodavaca. Ovim smo projektom htjeli povećati atraktivnost studiranja u gradu Osijeku i privući maturante iz grada Osijeka, šireg područja grada Osijeka, ali i izvan granica Republike Hrvatske. Uvjet prijave za ovaj način stipendiranja nije hrvatsko državljanstvo ili prebivalište u gradu Osijeku tako da se prijaviti svi mogu. Prvi način povećanja atraktivnosti je iznos stipendiranja koji je najmanje 450 eura mjesečno svih 12 mjeseci u jednoj godini, a drugi je taj što se ova stipendija studentici ili studentu isplaćuje već od prve godine – pojasnio je Vulin.

Na mrežnoj stranici www.najzanaj.osijek.hr može se prijavljivati za stipendije, odnosno za postupak kojim tvrtke odabiru studente. Nakon što tvrtka odabere studenticu ili studenta, ona ili on s pismom namjere odlaze u osječku gradsku upravu ostvariti svoja prava na stipendiju.

- Javni poziv za stipendiranje otvoren je 25. srpnja i traje godinu dana. Ove je godine ovo pilot projekt za kojega smo u proračunu osigurali sredstva za 66 stipendija, a siguran sam da će sljedeće godine biti i više. S ovim projektom ćemo nastaviti i dalje jer na njega gledamo, ne kao klasično stipendiranje, već potporu gospodarstvu jer smo svjesni činjenice da nam u određenim sektorima iz godine u godinu sve više nedostaje radne snage – naglasio je Vulin.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 13:31)
U Vukovaru se do 12.kolovoza održava Kino pod zvijezdama

Hrvatski dom Vukovar i ove godine organizirao je Kino pod zvijezdama, a traje od 8.-12. kolovoza 2022. 

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 12:51)
Raste broj zaraženih virusom SARS-CoV-2

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirana 1872 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 12 osoba. Broj aktivnih slučajeva zaraze je 7710. Među njima je 607 pacijenata na bolničkome liječenju, a na respiratoru su 22. U samoizolaciji se nalazi 3591 osoba.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 11:57)
Jučer evidentirana dva požara - na silosu u Otoku i na farmi u Ivankovu

Jučer su na području naše policijske uprave zabilježena dva požara na građevinskim objektima.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 09:32)
Učenik Vladimir Grubić drugi na Sportskim igrama mladih

Učenik trećeg razreda osnovne škole Nikola Tesla iz Mirkovaca Vladimir Grubić zauzeo je drugo mjesto na Sportskim igrama mladih u Rijeci, u disciplini 60 metara sprint.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:09)
Policajci educirali radnike u turizmu

Na poziv Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske održali su u Vinkovcima edukaciju za turističke djelatnike, predstavnike ugostiteljskih objekata za smještaj odnosno kuća za odmor i turističkih zajednica.

(Srijeda, 10 Kolovoz 2022 08:07)

Završena obnova sopotskih kućica

Sopotske kućice Sopotske kućice Foto: Grad Vinkovci

Nakon nešto više od godinu dana radova, u Arheološkom parku Sopot završena je obnova sopotskih kućica. Iz Gradskog muzeja Vinkovci najavljuju kako je to prvi veliki i važan korak ka razvoju ovog lokaliteta koji će biti prava kulturno-arheološka i turistička atrakcija najstarijeg europskog grada.

Naime, u ovom arheološkom parku posjetitelji će na živim primjerima imati priliku vidjeti kako se živjelo i radilo na ovim prostorima prije više tisuća godina.

U okviru uređenog arheološkog parka predviđene su razne radionice za izradu tkanine, keramičkog posuđa, kamenih i koštanih alatki i slično, tu će se moći i učiti o prirodnim materijalima gradnje, odnosno posjetitelji će imati prigodu vidjeti kako se živjelo i radilo na ovim prostorima prije više tisuća godina.

- Zahvaljujući istraživanjima koja su ovdje rađena od 1996. do 2009. godine skupili smo veliku količinu spoznaja, a ove kuće koje su rekonstruirane nalaze se točno iznad kuća koje su tu bile izvorno u razdoblju prije gotovo 7 tisuća godina. Sopot je bilo jedno veliko naselje koje nije bilo samo na brdu nego se prostiralo i na okolnom prostoru što su nam posljednja istraživanja prije dvije godine i dokazala. Samo naselje funkcioniralo je nevjerojatnih 800 godina - objašnjava ravnatelj vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić.

Plan je, dodaje, konstantno razvijati Arheološki park Sopot. Riječ je o vrlo ambicioznom projektu koji bi podrazumijevao i suradnju s agronomskim fakultetima u Zagrebu i Osijeku na uspostavi eksperimentalnog laboratorija za stare sorte biljaka i vrste životinja. To bi značilo kako će posjetitelji moći vidjeti životinje i biljke koje su prvi stanovnici koristili jer temeljem brojnih analiza nalaza s ovoga lokaliteta moguće je rekonstruirati i floru i faunu. Završne radove na obnovi kućica obišao je danas i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, naglasivši tom prigodom kako je ovaj lokalitet povezan sa središtem grada pješačko-biciklističkom stazom dugom 3 kilometra te da s drugim zanimljivim lokacijama čini jednu turistički atraktivnu cjelinu.

-Uz novoobnovljeni Šokački stan, poučne staze i park šumu Kanovci, sopotske kućice dio su jedinstvene cjeline na ovom području s ogromnim turističkim potencijalima. Radovi na obnovi vrijedni su gotovo 200 tisuća kuna, no, isplatilo se jer su kućice sada kompletno obnovljene i sigurne. Zahvaljujem izvođačima radova na obavljenom poslu koji nije bio jednostavan. S ovakvim tehnikama danas malo tko radi, a oni su jedni od rijetkih koji to znaju. Vjerujem kako ćemo ovdje imati puno posjetitelja koji će željeti vidjeti kako su živjeli „prvi Vinkovčani“ i više naučiti o njihovoj svakodnevici“, istaknuo je gradonačelnik.

Vladimir Škrobo Bajo, voditelj udruge „Čuvari starih zanata“ iz Karanca, kaže kako je posao bio vrlo zahtjevan i odgovoran, ali i izazovan. Napominje kako su korišteni isključivo prirodni materijali, tako je recimo krov rađen od trske, krovna građa je od bagrema koji je oguljen da bi bio dugotrajniji, zidovi su pleteni prućem i tesanim daskama, a potom u konstrukciju zida ubačena sjeckana slama.
-
Na kraju dolazi završni sloj koji se radi od pljeve i žute zemlje, a išli smo sa četiri premaza sa svake strane te smo tako dobili zidove širine od 15 do 20 centimetara. To je jedna konstrukcija koja je stabilna i koja daje sigurnost baš kao i nekada jer su ove kuće građene da pruže zaštitu ne samo od vremenskih nepogoda nego i od divljih životinja i neprijatelja - objasnio je.

Same kućice, ali i cjelokupan Arheološki park bit će vjeran prikaz života ljudi koji su u ovim krajevima živjeli prije čak 7 tisućljeća.

Pročitano 98 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija