Ispiši ovu stranicu

Mladi iz nekoliko zemalja posjetili Vukovar i učili o toleranciji i međukulturnom dijalogu

Mladi iz nekoliko zemalja posjetili Vukovar i učili o toleranciji i međukulturnom dijalogu HRV

Rastuća radikalizacija među mladima u Europi sve je veći problem, a neke su odgovore o tome pokušali pronaći mladi iz nekoliko europskih zemalja u Vukovaru. Naime Europski dom Vukovar protekloga je vikenda ugostio skupinu mladih koji su upravo u našem gradu učili o teleranciji i međukulturnom dijalogu i to kroz projekt pod nazivom Zašto tako radikalno?. Projekt provodi Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, doznajemo od Tene Banjeglav, jedne od koordinatorica provedbe.

- Pokušali smo s našim mladim sudionicima projekta i osobama koje rade s mladima u obrazovanju,  kroz metode povijesnog i građanskog obrazovanja,  vidjeti kako spriječiti radikalizaciju mladih oko nekih povijesnih pitanja odnosno pitanja koje muče mlade danas. Tako smo u suradnji s Europskim domom Vukovar posjetili nekoliko lokacija u gradu poput npr. Memorijalnog centra Domovinskog rata koji posjećuju osmaši iz cijele Hrvatske. Vidjeli smo kakav program tamo nude te pokušali kritički sagledati kako bi to moglo utjecati na mlade koji tamo dolaze. Također smo razvijali i razne nove metode na koje bi sve načine mogli prevenirati radikalizaciju – pojasnila je Banjeglav.

Mladi sudionici ovog skupa u Vukovaru iz programa Erasmus+ bili su iz Portugala, Grčke, Italije, Slovenije i Hrvatske, a do kraja projekta očekuju ih prezentacije viđenoga i naučenoga u svojim zemljama za ljude koji se bave ovom temom kao i za mlade u njihovim lokalnim zajednicama. Također, u okviru projekta bit će izdana i publikacija o tome što se sve kroz projekt radilo s naglaskom na metode.

Pročitano 310 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar