Ispiši ovu stranicu

EU tuži gradonačelnika Nove Gradiške

Oštećen je i europski proračun Oštećen je i europski proračun Matea Karlović

Ured europskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv deset hrvatskih optuženika, među kojima su i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.

Optužnica je podignuta nakon istrage zbog kaznenih djela korupcije i zlouporabe položaja povezane s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Optužnicom se Grgiću stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Nove Gradiške, dva puta od prvooptuženog poduzetnika Kreše Peteka dogovorio i primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanima s Petekom osigurao dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Riječ je o projektima izgradnje reciklažnog dvorišta i solarne elektrane. Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura, od čega je 562.000 eura bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske Unije dok je vrijednost drugog projekta bila 700.000 eura, od čega je 85 posto bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U ova dva korupcijska slučaja, sudjelovala su još tri okrivljenika, i to na način da su pomagali prvookrivljeniku i drugookrivljeniku u davanju mita, zlouporabi položaja i nezakonitom pogodovanju u postupcima javne nabave.

Projekt izgradnja reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave dodijeljen tvrtkama povezanima s Petekom koji je kao nagradu gradonačelniku platio dogovoreni iznos mita.

Ovakvim postupanjem okrivljenika nanesena je šteta od 53.000 eura Kohezijskom fondu Europske Unije, a Gradu Nova Gradiška od 32.500 eura.

Tužiteljstvo navodi i da dodjela posla izgradnje solarne elektrane Petekovoj tvrtki nije realizirana uslijed uhićenja svih uključenih okrivljenika.

 

Pročitano 355 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun