Ispiši ovu stranicu

U Hrvatskoj nestalo devetero djece

Nestanak djeteta treba policiji prijaviti što prije, ne treba čekati 24 sata od nestanka Nestanak djeteta treba policiji prijaviti što prije, ne treba čekati 24 sata od nestanka Valerija Lozančić

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je obilježavanje Međunarodnoga dana nestale djece. Sudionici su se okupili na promenadi u Osijeku kako bi skrenuo pozornost na važnost pravodobnoga reagiranja pri nestanku djeteta, a svake godine na području Europske Unije nestane oko 300.000 djece.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu prijavljeno je 2.100 slučajeva nestale i 234 smrtno stradale djece, istaknuto je na obilježavanju.

Međunarodni dan nestale djece obilježen je puštanjem u zrak žutih i plavih balona, a među sudionicima bile su i izbjegle osobe iz Ukrajine.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je kako se puštanjem balona želi simbolično iskazati nada da će nestala ukrajinska djeca što prije biti pronađena i sigurna. Ramljak je podsjetio kako na području cijele Europske Unije postoji jedinstveni telefonski broj 116 000 koji je dostupan 24 sata dnevno i na njemu dežuraju i stručni suradnici osječkoga centra, a sve dojave o nestanku djece odmah prosljede policiji koja počinje potragu.

Voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber istaknula je kako je ovo "dan simbolike", ali da za nestalom djecom treba tragati svaki dan i ne treba čekati 24 sata od nestanka, već roditelji i skrbnici nestanak trebaju prijaviti što prije. Navela je kako je 2021. u Hrvatskoj nestalo 970 maloljetnika, ali uglavnom je riječ o maloljetnim stranim državljanima koji migriraju kroz Hrvatsku. Najčešće se radi o državljanima Afganistana, Turske i Kosova, a samo 4,1 posto nestalih hrvatski su državljani koji uglavnom budu pronađeni. Policija trenutno ima devet evidentiranih nestanaka maloljetnih hrvatskih državljana.

U okviru obilježavanja program je nastavljen u osječkoj Osnovnoj školi svete Ane gdje je održana interaktivna radionica EUROPOL-ove kampanje "Nemoj postati lovina", a bilo je riječi o nestancima djece povezanima s internetskim predatorima, osobama koje žele manipulirati djecom i zloupotrijebiti ih.

Savjetnica u osječkom uredu pravobraniteljice za djecu Marijana Šego kazala je kako su djeca, koja odu iz svojih primarnih obitelji ili ustanova socijalne skrbi, u povećanom riziku od počinjenja kaznenih djela te da postanu žrtve nasilja i drugih kaznenih djela. Stoga je bitna svaka informacija koja upućuje na mogućnost da bi dijete moglo pobjeći iz obitelji kako bi se bijeg spriječio.

Pročitano 381 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun