NAJNOVIJE
Ukrajinskim filmom Vizija leptira svečano otvoren 16.VFF

Projekcijom mađarskog kratkog igranog filma Eger, 1552 i ukrajinskog dugometražnog Vizija leptira u našem je gradu večeras svečano otvoren 16.Vukovar film festival – festival podunavskih zemalja.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 22:45)
Općina Bogdanovci nagrađuje odlične učenike

Općina Bogdanovci objavila je Javni poziv za srednjoškolce i osnovnoškolce koji su u prethodnoj školskoj godini postigli odličan uspjeh s prosjekom ocjena 5,0.

Pravo sudjelovanja imaju svi srednjoškolci i osnovnoškolci s prebivalištem na području Općine Bogdanovci, a za kandidaturu moraju dostaviti popunjenu prijavnicu, koja se nalazi na službenoj stranici općine, Općini Bogdanovci.

Prema riječima načelnika općine Marka Baruna ova se mjera u općini provodi drugu godinu za redom, a za cilj ima nagraditi one učenike koji su uložili iznimno veliki trud u učenje.

- Uz samu prijavnicu potrebno je priložiti dokaz da je učenik stanovnik Općine Bogdanovci i dokaz da je u akademskoj 2021./2022. godini ostvario odličan rezultat odnosno s prosjekom 5,0. Poziv vrijedi do 14. srpnja s time da će se 15. srpnja objaviti popis nagrađenih učenika. Ovo je druga godina za redom kako Općina provodi ovu mjeru i prema onome što trenutno vidimo naši učenici su učenici sa sve boljim ocjenama. Prigodna novčana naknada za srednjoškolce iznosi 500 kuna dok za osnovnoškolce 300 kuna - pojasnio je Barun. 

Sve dodatne informacije o provedbi javnoga poziva mogu se dobiti pozivom na broj 032/576-903 ili osobnim dolaskom u zgradu općinske uprave.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 16:39)
HALMED: U dva slučaja povezanost cjepiva i smrti

Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je izvješće o prijavama sumnji na nuspojave lijekova u 2021. godini u kojem ističe da većina prijavljenih nuspojava nisu bile ozbiljne, dok je u dva slučaja utvrđena povezanost cjepiva protiv covida i smrti.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 16:30)
Od subote, 2. srpnja prijevoz na vukovarsku Malu adu

Obavještavaju se građani i svi izletnici, ljubitelji vukovarske Male ade, da počevši od subote 2. srpnja 2022. godine kreće prijevoz na vukovarsku Malu adu – izvijestili su iz Grada Vukovara.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:49)
Održana 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:36)
Od 1. srpnja u Vukovaru jeftinija autobusna karta

Iz Gradske uprave Grada Vukovara izvijestili su građane, korisnike javnog gradskog prijevoza, kako od 01. srpnja 2022. godine komunalni linijski prijevoz putnika na području grada Vukovara, na temelju Ugovora o koncesiji, obavlja Čazmatrans Vukovar d.o.o. po cijeni karte u jednom smjeru od 5,00 kuna.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:27)
Završena obnova sopotskih kućica

Nakon nešto više od godinu dana radova, u Arheološkom parku Sopot završena je obnova sopotskih kućica. Iz Gradskog muzeja Vinkovci najavljuju kako je to prvi veliki i važan korak ka razvoju ovog lokaliteta koji će biti prava kulturno-arheološka i turistička atrakcija najstarijeg europskog grada.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:03)

U Hrvatskoj nestalo devetero djece

Nestanak djeteta treba policiji prijaviti što prije, ne treba čekati 24 sata od nestanka Nestanak djeteta treba policiji prijaviti što prije, ne treba čekati 24 sata od nestanka Valerija Lozančić

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je obilježavanje Međunarodnoga dana nestale djece. Sudionici su se okupili na promenadi u Osijeku kako bi skrenuo pozornost na važnost pravodobnoga reagiranja pri nestanku djeteta, a svake godine na području Europske Unije nestane oko 300.000 djece.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu prijavljeno je 2.100 slučajeva nestale i 234 smrtno stradale djece, istaknuto je na obilježavanju.

Međunarodni dan nestale djece obilježen je puštanjem u zrak žutih i plavih balona, a među sudionicima bile su i izbjegle osobe iz Ukrajine.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je kako se puštanjem balona želi simbolično iskazati nada da će nestala ukrajinska djeca što prije biti pronađena i sigurna. Ramljak je podsjetio kako na području cijele Europske Unije postoji jedinstveni telefonski broj 116 000 koji je dostupan 24 sata dnevno i na njemu dežuraju i stručni suradnici osječkoga centra, a sve dojave o nestanku djece odmah prosljede policiji koja počinje potragu.

Voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber istaknula je kako je ovo "dan simbolike", ali da za nestalom djecom treba tragati svaki dan i ne treba čekati 24 sata od nestanka, već roditelji i skrbnici nestanak trebaju prijaviti što prije. Navela je kako je 2021. u Hrvatskoj nestalo 970 maloljetnika, ali uglavnom je riječ o maloljetnim stranim državljanima koji migriraju kroz Hrvatsku. Najčešće se radi o državljanima Afganistana, Turske i Kosova, a samo 4,1 posto nestalih hrvatski su državljani koji uglavnom budu pronađeni. Policija trenutno ima devet evidentiranih nestanaka maloljetnih hrvatskih državljana.

U okviru obilježavanja program je nastavljen u osječkoj Osnovnoj školi svete Ane gdje je održana interaktivna radionica EUROPOL-ove kampanje "Nemoj postati lovina", a bilo je riječi o nestancima djece povezanima s internetskim predatorima, osobama koje žele manipulirati djecom i zloupotrijebiti ih.

Savjetnica u osječkom uredu pravobraniteljice za djecu Marijana Šego kazala je kako su djeca, koja odu iz svojih primarnih obitelji ili ustanova socijalne skrbi, u povećanom riziku od počinjenja kaznenih djela te da postanu žrtve nasilja i drugih kaznenih djela. Stoga je bitna svaka informacija koja upućuje na mogućnost da bi dijete moglo pobjeći iz obitelji kako bi se bijeg spriječio.

Pročitano 89 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija