NAJNOVIJE
Ukrajinskim filmom Vizija leptira svečano otvoren 16.VFF

Projekcijom mađarskog kratkog igranog filma Eger, 1552 i ukrajinskog dugometražnog Vizija leptira u našem je gradu večeras svečano otvoren 16.Vukovar film festival – festival podunavskih zemalja.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 22:45)
Općina Bogdanovci nagrađuje odlične učenike

Općina Bogdanovci objavila je Javni poziv za srednjoškolce i osnovnoškolce koji su u prethodnoj školskoj godini postigli odličan uspjeh s prosjekom ocjena 5,0.

Pravo sudjelovanja imaju svi srednjoškolci i osnovnoškolci s prebivalištem na području Općine Bogdanovci, a za kandidaturu moraju dostaviti popunjenu prijavnicu, koja se nalazi na službenoj stranici općine, Općini Bogdanovci.

Prema riječima načelnika općine Marka Baruna ova se mjera u općini provodi drugu godinu za redom, a za cilj ima nagraditi one učenike koji su uložili iznimno veliki trud u učenje.

- Uz samu prijavnicu potrebno je priložiti dokaz da je učenik stanovnik Općine Bogdanovci i dokaz da je u akademskoj 2021./2022. godini ostvario odličan rezultat odnosno s prosjekom 5,0. Poziv vrijedi do 14. srpnja s time da će se 15. srpnja objaviti popis nagrađenih učenika. Ovo je druga godina za redom kako Općina provodi ovu mjeru i prema onome što trenutno vidimo naši učenici su učenici sa sve boljim ocjenama. Prigodna novčana naknada za srednjoškolce iznosi 500 kuna dok za osnovnoškolce 300 kuna - pojasnio je Barun. 

Sve dodatne informacije o provedbi javnoga poziva mogu se dobiti pozivom na broj 032/576-903 ili osobnim dolaskom u zgradu općinske uprave.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 16:39)
HALMED: U dva slučaja povezanost cjepiva i smrti

Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je izvješće o prijavama sumnji na nuspojave lijekova u 2021. godini u kojem ističe da većina prijavljenih nuspojava nisu bile ozbiljne, dok je u dva slučaja utvrđena povezanost cjepiva protiv covida i smrti.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 16:30)
Od subote, 2. srpnja prijevoz na vukovarsku Malu adu

Obavještavaju se građani i svi izletnici, ljubitelji vukovarske Male ade, da počevši od subote 2. srpnja 2022. godine kreće prijevoz na vukovarsku Malu adu – izvijestili su iz Grada Vukovara.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:49)
Održana 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:36)
Od 1. srpnja u Vukovaru jeftinija autobusna karta

Iz Gradske uprave Grada Vukovara izvijestili su građane, korisnike javnog gradskog prijevoza, kako od 01. srpnja 2022. godine komunalni linijski prijevoz putnika na području grada Vukovara, na temelju Ugovora o koncesiji, obavlja Čazmatrans Vukovar d.o.o. po cijeni karte u jednom smjeru od 5,00 kuna.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:27)
Završena obnova sopotskih kućica

Nakon nešto više od godinu dana radova, u Arheološkom parku Sopot završena je obnova sopotskih kućica. Iz Gradskog muzeja Vinkovci najavljuju kako je to prvi veliki i važan korak ka razvoju ovog lokaliteta koji će biti prava kulturno-arheološka i turistička atrakcija najstarijeg europskog grada.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:03)

U Vinkovcima svečano otvoren 29. Festival glumca

U Vinkovcima svečano otvoren 29. Festival glumca Foto: VSŽ

U subotu 14. svibnja u Vinkovcima je svečano otvoren 29. Festival glumca u Gradskom kazalištu Joze Ivakića koji svake godine u Vukovarsko – srijemsku županiju dovodi glumce s novim kazališnim brojevima te umjetnost i radost svim generacijama i brojnoj publici.

Organizatori su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Umjetnička organizacija Asser Savus.

U konkurenciji 73 prijavljene predstave, ovogodišnji izbornik Davor Svedružić imao je težak zadatak odabrati one najbolje, a na već tradicionalnim pozornicama u Vukovaru, Županji, Iloku, Otoku i gradu domaćinu Vinkovcima izvest će se njih 19.

- Zadatak stvarno nije bio lagan. Bilo je 73 prijavljene predstave, ja sam ih odgledao skoro sve. Zaista su bile izvrsne, i unatoč ovoj još jednoj pandemijskoj godini, to je bio presjek cjelokupnog prošlogodišnjeg kazališnog rada. Izbor i kvaliteta su bile izvrsne. Ja sam se trudio biti što objektivniji, ako je to uopće moguće u ovako divnoj stvari kao što je umjetnost. Ali, izvrsnost se nekako prepozna pa se ja iskreno nadam da ćete vi uživati u ovim najboljim predstavama kao što sam i ja uživao. Želim vam lijep festival u prekrasnoj Slavoniji - rekao je Svedružić koji se zahvalio na ukazanom povjerenju.

Izvrsnost Festivala potvrdio je i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar.

- Po mojoj ocjeni radi se o najboljem hrvatskom festivalu s najvećim brojem predstava. Mislim da ovaj Festival treba na neki način biti inventura hrvatskog kazališta i glumišta, da vidimo što sve valja, a što trebamo popraviti - istaknuo je dodavši kako će i dalje raditi na tome da Festival svake godine bude sve bolji.

Prvi je Festival glumca održan 1994., a, ističe domaćin i glumac Filip Radoš, ne smijemo zaboraviti one najzaslužnije, hrvatske branitelje.

- Imao sam tu čast igrati na prvom Festivalu glumca, 2007. sam bio član žirija, a sada kada sam malo zreliji, stariji, neću reći pametniji, vaš sam domaćin - zahvalio se Radoš.

festival glumca 2022

Ponos i zadovoljstvo organizacijom nije mogao sakriti ni vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić.

- Imamo puno nacionalnih festivala, ali ovaj je nekako naš, glumački i drag onima koji ga organiziraju - dodao je rekavši kako ima osjećaj, za koji misli da ga ne vara, da glumci najviše vole doći upravo na ovaj festival, na čemu im je neizmjerno zahvalan.

Glumci žive za pljesak publike, a upravo ih Festival glumca afirmira u pravom, najbitnijem smislu te riječi.

- Ovo je jedan sjajan kazališni festival koji spaja publiku i glumca. Moja poruka je zapravo čestitka svim organizatorima, svima koji su sjajno vodili ovaj festival sve ove godine - čestitala je izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture RH Jasna Vaniček Fila istaknuvši ono najbitnije, a to je da izbornici svake godine u našu županiju, na Festival glumca, dovode ponajbolje predstave iz cijele Hrvatske.

Prva odigrana predstava bila je predstava kazališta PlayDrama iz Splita „Sretna ne bila“, u režiji Helene Petković.

Pročitano 96 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija