NAJNOVIJE
U Andrijaševcima pronađena mrtva ženska osoba

Policijskoj upravi vukovarsko-srijemske je 25. svibnja oko 15 sati, jedna osoba telefonom dojavila da je u području Andrijaševaca pronađena jedna mrtva ženska osoba.

(Četvrtak, 26 Svibanj 2022 06:27)
U Andrijaševcima pronađena mrtva ženska osoba

Policijska uprava vukovarsko-srijemska primila je u 15,35 sati telefonsku dojavu da je u području Andrijaševaca pronađena mrtva ženska osoba.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 19:19)
Plesom quadrille završili obrazovanje u srednjim školama

Maturanti Osječko-baranjske županije, njih 2.410, plesali su poznati francuski dvorski ples quadrillu te se na taj način oprostili od srednjoškolskih klupa.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:36)
Razvrstavanje otpada od malih nogu

Gradske vlasti Vinkovaca nabavile su 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla koji su prilagođeni dječjem uzrastu, a koji će biti podijeljeni vrtićima i školama te postavljeni uz dječja igrališta u gradu.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:27)
EU tuži gradonačelnika Nove Gradiške

Ured europskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv deset hrvatskih optuženika, među kojima su i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:21)
U Hrvatskoj nestalo devetero djece

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je obilježavanje Međunarodnoga dana nestale djece. Sudionici su se okupili na promenadi u Osijeku kako bi skrenuo pozornost na važnost pravodobnoga reagiranja pri nestanku djeteta, a svake godine na području Europske Unije nestane oko 300.000 djece.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:19)
Na području VSŽ 1478 maturanata

Na području Vukovarsko-srijemske županije u 15 srednjih škola i 95 završnih razreda imamo 1478 maturanata.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 15:39)

U Vukovaru je obilježena 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana

U Vukovaru je obilježena 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana Foto: J. Vrdoljak

U organizaciji članova Inicijalnog kruga „Tuđman 100” svečanom akademijom u Gradskom muzeju Vukovar obilježena je 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava je rekao kako bi, da se pitao Inicijalni krug i Domovinski pokret kako bi trebala izgledati proslava 100.-og rođendana Franje Tuđmana to bilo organizirano na način da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave.

- Cijeli tjedan bi ustanove, vrtići, škole, znanstvene i druge ustanove imali temu 100-tog rođendana Franje Tuđmana. Danas bi nad Zagrebom letjeli vojni avioni u čast Franje Tuđmana, a ne Macrona, kako smo gledali prije nekoliko tjedana - poručio je Penava. Dodao je kako aktualna državna i zagrebačka vlast zanemaruju Tuđmanov lik i djelo.

Uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu počast su odali i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić.

Mišetić je rekao kako se ovdje u Vukovaru sa zahvalnošću prisjećamo čovjeka koji je ostvario povijesni san hrvatskog naroda i svih naraštaja, a to je stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

- Između Franje Tuđmana i Vukovara je uspostavljena i postoji trajna simbolična veza, ponajprije kroz vukovarsku bitku u kojoj se 1991. branio Vukovar od velikosrpske agresije i simbol je hrvatskog zajedništva – rekao je Jurčević dodajući da što Franju Tuđmana više „detuđmaniziraju”, on zadobiva sve veće simbolično značenje.

Akademik Pečarić smatra da se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prema Tuđmanu odnosi na isti način kao što se odnosi i država.

- U Hrvatskoj vole Tuđmana uvijek titulirati kao doktora, a oni koji imalo znaju o znanosti znaju da je doktor najmanja, a akademik najviša znanstvena titula. To što je Tuđman akademik se u pravilu prešućuje – rekao je Pečarić.

Prije svečane akademije, članovi Inicijalnog kruga „Tuđman 100” su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili vijenac i upalili svijeću kao i podno Tuđmanovog spomen poprsja na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara. Sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

 

Pročitano 148 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija