NAJNOVIJE
U Andrijaševcima pronađena mrtva ženska osoba

Policijska uprava vukovarsko-srijemska primila je u 15,35 sati telefonsku dojavu da je u području Andrijaševaca pronađena mrtva ženska osoba.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 19:19)
Plesom quadrille završili obrazovanje u srednjim školama

Maturanti Osječko-baranjske županije, njih 2.410, plesali su poznati francuski dvorski ples quadrillu te se na taj način oprostili od srednjoškolskih klupa.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:36)
Razvrstavanje otpada od malih nogu

Gradske vlasti Vinkovaca nabavile su 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla koji su prilagođeni dječjem uzrastu, a koji će biti podijeljeni vrtićima i školama te postavljeni uz dječja igrališta u gradu.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:27)
EU tuži gradonačelnika Nove Gradiške

Ured europskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv deset hrvatskih optuženika, među kojima su i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:21)
U Hrvatskoj nestalo devetero djece

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je obilježavanje Međunarodnoga dana nestale djece. Sudionici su se okupili na promenadi u Osijeku kako bi skrenuo pozornost na važnost pravodobnoga reagiranja pri nestanku djeteta, a svake godine na području Europske Unije nestane oko 300.000 djece.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:19)
Na području VSŽ 1478 maturanata

Na području Vukovarsko-srijemske županije u 15 srednjih škola i 95 završnih razreda imamo 1478 maturanata.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 15:39)
Zbog održavanja Vukovarskog polumaratona u subotu posebna regulacija prometa od 9-13 sati

U subotu, 28. svibnja  u Vukovaru će se održati četvrti po redu Vukovarski polumaraton tijekom kojega će na snazi biti posebna regulacija prometa u vremenu od 9 do 13 sati.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:46)

Ne možemo na Bleiburg, ali možemo na Kumanovu ciglanu

Sudionici obilježavanja Sudionici obilježavanja Novosti

U organizaciji Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi polaganjem vijenac i paljenjem svijeća podno spomenika kod bivše Kumanove ciglane u Vinkovcima obilježena je 77. godišnjica bleiburške tragedije.

Sjećanje je to na desetine tisuća Hrvata ubijenih u austrijskom Bleiburgu i na križnim putovima nakon završetka Drugoga svjetskoga rata.

“Nikako ne smijemo zaboravit ove događaje iz naše povijesti jer svaka žrtva hrvatskog naroda zaslužuje počast i treba biti zapamćena”, riječi su predsjednika Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi i predsjednika HVIDRE Vinkovci Zorana Marunčeka.

S obzirom kako ove godine nema obilježavanja obljetnice stradavanja hrvatskog naroda na Bleiburgu, odlučili smo se okupiti na ovoj simboličnoj komemoraciji”, rekao je Marunček dodavši kako moramo poznavati svoju povijest, tko smo i što smo, gdje smo pobjeđivali i gdje smo gubili te uputiti naše mlade u to što se ovdje događalo kako u vremenima Domovinskog tako i u vremenima Drugog svjetskog rata.

Kumanova ciglana, objašnjava Marunček, odabrana je s razlogom kao mjesto odavanja počasti. Ona simbolizira Hrvate, ljude intelektualce koji su živjeli u Vinkovcima tih ratnih godina, a koji su pogubljeni bez ikakvog suđenja.

Na obilježavanju 77. obljetnice počast je odao i zamjenik gradonačelnika Josip Romić. 

U povijesti je ovaj događaj ostao zabilježen kao jedan od najstrašnijih zločina komunističkog režima u ovom dijelu Europe. Odali smo počast i prisjetili se svih stradalih u ovom nemilom događaju uz napomenu kako je bitno boriti se protiv zaborava, ali isto tako protiv svih onih koji na razne načine umanjuju žrtvu hrvatskog naroda nakon Drugog Svjetskog rata.”

“Strašan je ovo zločin u kome su ljudi ubijani bez suda i bez pravde, a kojima je važno i dan danas odavati počast”, poručio je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković.

Dodajmo kako je Spomenik na području nekadašnje Kumanove ciglane podignut je 2006. godine u spomen na pogubljene na tom lokalitetu u travnju 1945. nakon ulaska partizana u Vinkovce.

Pročitano 81 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija