Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Svečanom akademijom Đakovo obilježilo Dan grada i 783. rođendan

Svečanom akademijom Đakovo obilježilo Dan grada i 783. rođendan Foto: Arhiva HRV-a

U povodu Dana Đakova koji se obilježava na današnji dan 8. svibnja, u sjećanje na 1239. godinu i početak pisane povijesti grada, u Hrvatskom domu održana je u subotu svečana akademija, na kojoj je izaslanica premijera, ministrica Tramišak naglasila važnost ravnomjernog razvoj svih krajeva RH, prenosi HINA.

Gradonačelnik Marin Mandarić Đakovčanima je čestitao 783. rođendan grada, podsjetivši na prošle dvije pandemijske godine pune izazova.

- No, i u tim uvjetima naviknuli smo se funkcionirati, a sada se vraćamo 'starom normalnom'. Svo to vrijeme realiziramo aktivnosti za koje smo i dobili mandat u čemu su nam svima potrebni stabilnost i mir - rekao je gradonačelnik. U kontekstu ratnih zbivanja u Ukrajini, naglasio je da mir, sloboda i država nisu nešto što se samo po sebi podrazumijeva, a na miru, slobodi i samostalnoj domovini zahvalio je hrvatskim braniteljima, na položenim životima prije 30-ak godina.

U ime Đakovačko-osječke nadbiskupije na skupu je sudjelovao rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu Stjepan Radić, a u ime predstavnika svih gradova-prijatelja okupljene je pozdravio gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić.

Počasni građanin Đakova Vladimir Šeks u čestitci Đakovčanima podsjetio je da će se 14. svibnja navršiti 100. obljetnica od rođenja dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja hrvatske države, poručivši da je i Đakovo bilo snažno vezano za ovog velikana hrvatske povijesti.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da je Đakovo bitno i kao nadbiskupijsko središte i kao grad bogate povijesti, te je srce Slavonije.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je važnost ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske, čemu pridonose domaći i fondovi EU. 

- Čestitam Đakovu njegov dan, kao i realizirane projekte, a kojih je na ovom području ugovoreno u vrijednosti 576 milijuna kuna - rekla je Tramišak.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Goran Ivanović naglasio je važnost sinergije lokalne, regionalne i državne razine u realizaciji projekata, te otvorenost državne vlasti za potrebe jedinica lokalne samouprave.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i zastupnik hrvatske zajednice u srbijanskom parlamentu Tomislav Žigmanov,

Zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena su priznanja Grada Đakova.

Pročitano 461 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI