Ispiši ovu stranicu

Ministar Butković boravi u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Ministar Butković boravi u Vukovarsko-srijemskoj županiji Foto: VSŽ

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima je u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nakon radnog sastanka s predstavnicima županije na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku održana je i početna konferencija projekta „Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca“.

Riječ je o projektu Hrvatskih cesta koji predstavlja prvu od preostale tri faze projekta izgradnje Srijemske granične transverzale, a uključuje izgradnju prometnice kojom će se zaobići dionica državne ceste D57 kroz naselja Apševci i Lipovac, koja je identificirana kao crna točka. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt potpisan je u ožujku 2021., a ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 106.069.667,20 kuna.

-Prometna infrastruktura uvijek je aktualna tema. Danas ulažemo preko 25 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu, u velike infrastrukturne projekte. Današnji posjet je prilika da pokušamo sve one prometne projekte koji su važni za Vukovarsko-srijemsku županiju i ovaj dio Hrvatske, intenzivirati i pojačati – rekao je ministar Butković dodajući kako su počeli radovi na četvrtoj fazi Srijemske granične transverzale, a za radove je osigurano više od 100 milijuna kuna EU sredstava.
-Cijela transverzala projekt je vrijedan oko milijardu kuna, a sredstva će se tražiti u i okviru sljedeće financijske perspektive i nove omotnice kako bi se napravio taj vrlo važan projekt spajanja Iloka na autocestu – naglasio je Butković.

Riječi je bilo i o željezničkim projektima. Ministar je izjavio kako radovi na pruzi Vinkovci-Vukovar dobro napreduju i idu svome kraju.
-Sada nas očekuje, budući da smo osigurali dio sredstava iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost, obnova glavne dionice pruge od Zagreba prema Vinkovcima. Također, teme su i obnova državnih cesta kao i Luka Vukovar. Tema ima puno. Ovo je vrlo potencijalan kraj i činjenica je da prometno još uvijek nije na onoj razini na kojoj bi trebao biti. Tako da je naša zadaća da ubrzamo sve te projekte – poručioje Butković.

Što se tiče obilaznice grada Vukovara rekao je kako će i o tome razgovarati, ali da treba strpljenja i da se nada kako će uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić istaknuo je značaj izgradnje Srijemske granične transverzale te rekao kako je još niz aktualnih projekata koje treba intenzivirati.
-Najvažniji su nam strateški projekti koji će osigurati gospodarski i demografski razvoj našega kraja. Među njima su proširenje Luke Vukovar, pruga Vinkovci-Okučani, cesta Tovarnik-Vinkovci gdje imamo niz problema, pruga Vukovar-Vinkovci, Autopark Lipovac … Sve to donosi nam bolju perspektivu, zapošljavanje ljudi, veću potrošnju, a samim time i bolji i kvalitetniji život - naglasio je župan Dekanić.

 

 

Pročitano 466 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić