Ispiši ovu stranicu

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta Foto: Arhiv HRV-a

Rezolucijom o danu sjećanja na holokaust 2005.godine, Ujedinjeni narodu su 27.siječnja proglasili Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.

Na današnji dan 1945.godine, Crvena armija je oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Diljem svijeta dan se obilježava edukativnim, mirovnim, komemorativnim, kulturnim i političkim aktivnostima i odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest javnosti o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Danas je središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta centar Yad Vashem u Jeruzalemu, kao i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim protivnicima nacizma i ratnim zarobljenicima. Kako navode podatci Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i pol djece.

 

Pročitano 343 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar