Ispiši ovu stranicu

Anušić i Radić na koncertu u Budimpešti

Sličan je koncert održan i u Osijeku tjedan dana ranije Sličan je koncert održan i u Osijeku tjedan dana ranije OBŽ

U Operetnom teatru Budimpešta održan je gala koncert „On the Bridge of Music“ povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Republikom Mađarskom, isti je takav koncert održan u Osijeku tjedan dana ranije.

Koncertu su nazočili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, njegov zamjenik Mato Lukić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te brojni drugi uzvanici iz Hrvatske i Mađarske.

Anušić se osvrnuo na suradnju dviju zemalja koja seže u 90-e godine prošloga stoljeća kada je Republika Hrvatska izborila samostalnost.

- Suradnja je bitna prije svega zbog ljudi, zbog Hrvata koji žive u Mađarskoj i Mađara koji žive u Hrvatskoj. U Osječko-baranjskoj županiji je najveći broj Mađara u Baranji, a te dvije zajednice su trajna poveznica dvaju naroda. Mađarska se u posljednjih 30 godina pokazala kao dobar prijatelj Hrvatskoj i pomogla joj u trenutcima kada joj je bila potrebna pomoć, prije svega tijekom Domovinskog rata i poslijeratne obnove. Trenutno, Mađarska i Hrvatska razvijaju dobre diplomatske odnose, imamo dobru komunikaciju i projektnu suradnju na razini općina, županija i gradova, tako da je sve ovo prirodan slijed. Treba posebno naglasiti dovršetak koridora V c koji se upravo spaja s Mađarskom i koji će još više približiti naše dvije zemlje – kazao je Anušić.

Intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja naglasila je kako ovo veliki i svečani događaj kako za kazalište tako i za cijelu Republiku Hrvatsku. Izrazila je zadovoljstvo što su uspjeli organizirati koncert unatoč korona pandemiji.

- Unatoč svim problemima i teškoj epidemiološkoj situaciji uspjeli smo osigurati održavanje oba koncerta u tjedan dana. Rezultat je to višemjesečnih priprema, a sve je započelo pozivom veleposlanika RH u Mađarskoj Mladena Andrlića koji je predložio zajedničku suradnju te smo vrlo brzo krenuli s pripremom suradnje hrvatskih i mađarskih glazbenika. Publika je mogla uživati u skladbama velikih hrvatskih i mađarskih skladatelja poput Jakova Gotovca, Emmericha Kálmána, Franza Lehára, Ivana pl. Zajca i mnogih drugih – rekla je Vrselja.

Orkestrom budimpeštanskog Operetnog teatra ravnao je Gyula Pfeiffer dok je orkestrom Opere HNK-a u Osijeku ravnao maestro Filip Plavišić. Redatelj koncerta je Szilard Somogyi, koncertni majstor je Béla Nagy, a od vokalnih solista nastupili su Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto, Leon Košavić, Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő, Péter Laki, Mónika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sastao se u Budimpešti s gradonačelnikom XIII. okruga Budimpešte Józsefom Tóthom koji je za svog osječkog kolegu upriličio svečano primanje u Kulturnom centru Radnóti Miklós. Gradonačelnici su s ponosom istaknuli da su Osijek i XIII. okrug Budimpešte 2001. godine potpisali sporazum o suradnji i prijateljstvu te da su ostvareni brojni uspješni projekti suradnje u kulturi, sportu, obrazovanju i gospodarstvu.

– S 13. okrugom Budimpešte njegujemo prijateljstvo više od 20 godina. Budimpešta je velika europska metropola, a veliko je i zadovoljstvo što je 13. okrug grad prijatelj Osijeka. S gradonačelnikom smo razgovarali o tome kako funkcioniraju naši sustavi i kako još više povezati 13. okrug Budimpešte i Grad Osijek – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako u okviru gospodarske diplomacije namjeravaju spajati osječke i budimpeštanske tvrtke radi jačanja gospodarske suradnje.

Da ima prostora za produbljivanjem veza između ovih dvaju gradova, osobito na gospodarskom planu, složio se i gradonačelnik Jozsef Toth.

– Naši gradovi već više od 20 godina imaju dobru i iznimno kvalitetnu suradnju. Ovaj odnos željeli bismo očuvati i dodatno produbiti gospodarske odnose. Dosad su najvažnije okosnice suradnje bili kulturni i sportski programi, te stručne razmjene, kao i to da smo uzajamno bili nazočni na važnim događajima u Osijeku i Budimpešti – rekao je gradonačelnik Toth.

Gradonačelnici Radić i Toth obišli su potom Park Osijek koji je u samome srcu XIII. okruga Budim.

Pročitano 548 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun