NAJNOVIJE
U Andrijaševcima pronađena mrtva ženska osoba

Policijska uprava vukovarsko-srijemska primila je u 15,35 sati telefonsku dojavu da je u području Andrijaševaca pronađena mrtva ženska osoba.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 19:19)
Plesom quadrille završili obrazovanje u srednjim školama

Maturanti Osječko-baranjske županije, njih 2.410, plesali su poznati francuski dvorski ples quadrillu te se na taj način oprostili od srednjoškolskih klupa.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:36)
Razvrstavanje otpada od malih nogu

Gradske vlasti Vinkovaca nabavile su 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla koji su prilagođeni dječjem uzrastu, a koji će biti podijeljeni vrtićima i školama te postavljeni uz dječja igrališta u gradu.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:27)
EU tuži gradonačelnika Nove Gradiške

Ured europskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv deset hrvatskih optuženika, među kojima su i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:21)
U Hrvatskoj nestalo devetero djece

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je obilježavanje Međunarodnoga dana nestale djece. Sudionici su se okupili na promenadi u Osijeku kako bi skrenuo pozornost na važnost pravodobnoga reagiranja pri nestanku djeteta, a svake godine na području Europske Unije nestane oko 300.000 djece.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 16:19)
Na području VSŽ 1478 maturanata

Na području Vukovarsko-srijemske županije u 15 srednjih škola i 95 završnih razreda imamo 1478 maturanata.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 15:39)
Zbog održavanja Vukovarskog polumaratona u subotu posebna regulacija prometa od 9-13 sati

U subotu, 28. svibnja  u Vukovaru će se održati četvrti po redu Vukovarski polumaraton tijekom kojega će na snazi biti posebna regulacija prometa u vremenu od 9 do 13 sati.

(Srijeda, 25 Svibanj 2022 12:46)

Proizvođači mlijeka: Otkupnu cijenu potrebno je povećati

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV-a

Trenutna otkupna cijena mlijeka, a koja se kreće od 2,5 do 2,7 kuna za kilogram, preniska je i potrebno ju je povećati ako se ne žele nastaviti negativni trendovi u ovoj proizvodnji, zaključeno je na sjednici Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

- Otkupna cijena jako je niska i jedino što proizvođače može zadržati u proizvodnji je promjena cijena. Najveće mljekare najavile su povećanje za oko 10 lipa po kilogramu no, s obzirom na tržišne okolnosti smatramo kako je nastavak proizvodnje moguć uz podizanje cijene za minimalno 40 lipa po kilogramu – pojasnio je predsjednik Odbora za mljekarstvo, Igor Rešetar.

Okupljeni proizvođači složili su se da je sadašnja cijena neodrživa i da će, unatoč potporama države, ova proizvodnja nastaviti padati ukoliko proizvođači ne budu mogli osigurati kvalitetnu hranu za stoku. Kako je pojasnio Rešetar, trend odustajanja od proizvodnje mlijeka i dalje se nastavlja, a podatak iz studenog 2021. godine pokazuje da je proizvodnja mlijeka, na godišnjoj razini, manja za 4 milijuna kuna, a broj mliječnih krava na istoj razini.

Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore pozdravio je napore Vlade Republike Hrvatske da pomogne ovom sektoru te pozdravljaju mjeru "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ - ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, koja je trenutno u e-savjetovanju no, smatraju kako se iznosi potpore trebaju bolje rasporediti.
- Kako bi se što više proizvođača mlijeka uključilo investirati kroz ovu mjeru potrebno je visinu potpore, koja sada iznosi jedan milijun eura, smanjiti na 400 milijuna eura, kako bi se u samo korištenje mjere mogao uključiti veći broj proizvođača kojima su nove investicije sigurno od presudne važnosti za daljnji opstanak – naglasio je Rešetar.

Odbor je od Ministarstva poljoprivrede zatražio i da pronađe rješenje za neisplatu potpora zbog otežanog poslovanja zbog pandemije Covida 19 dijelu stočara zbog nepotpune dokumentacije.
- Ministarstvo je donijelo Odluku o provedbi Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom. Zaprimanje zahtjeva trajalo je svega šest dana. Nažalost, brojni su se proizvođači prilikom prikupa dokumenata suočili s teškoćama i nisu uspjeli izvršiti prijavu. Uputili smo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za naknadu proizvođačima koji su se susreli s ovim problemom. Povratna je informacija da se na ovome problemu radi i mi smo na tome zahvalni – pojasnio je Rešetar.

Pročitano 185 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija