Ispiši ovu stranicu

Novi slučaj influence ptica domaće peradi

Kako su izvjestili iz Ministarstva poljoprivrede u jednom ekstenzivno držanom jatu domaće peradi na području naselja Branjin Vrh u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena influenca ptica podtipa H5N1.

Određivanje patogenosti virusa je u tijeku. Na gospodarstvu se nalazilo 40 komada više vrsta domaće peradi, tri ukrasne patke i devet ukrasnih golubova.
S obzirom na uginuća većeg broja peradi, preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja na predmetnom gospodarstvu je pod nadzorom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata RH izvršeno preventivno usmrćivanje sve peradi i ukrasnih ptica (27 kokoši nesilica, 3 patke, 9 golubova), lešine i jaja upućena su na neškodljivo uklanjanje te je provedeno završno čišćenje i dezinfekcija gospodarstva.

Influenca ptica je virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste.
Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

 U tijeku je određivanje zona ograničenja i daljnjih mjera i aktivnosti koje će se provoditi u zonama, a s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije. O izbijanju influence ptica Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izvijestila je Europsku komisiju te mađarsko veterinarsko nadležno tijelo, s obzirom da se dio zone nadziranja proteže na državno područje Mađarske.

 

Pročitano 438 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI