Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Udruga "Vukovarski leptirići" uputila otvoreno pismo Vladi RH

Udruga "Vukovarski leptirići" Udruga "Vukovarski leptirići" FOTO: ARHIVA HRV

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" uputila je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske ukazujući na kako sustav ne pruža adekvatna rješenja za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Navode kako su sustavi su podkapacitirani, nepripremljeni te kako je stručni kadar, ukoliko ga ima, nedovoljno educiran, a do zaključka su došli na temelju vlastitog rada. Takvo stanje trude se promjeniti pomoću projekata poput „Posebna kao i ti” i „Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti”.

DJECA NISU TERET DRUŠTVA

Ukazali su na obvezu sustava na osiguravanje zajamčenih prava te na to kako je poštivanje, zaštita i promicanje ljudskih prava zadatak koji proizlazi iz hrvatskoga Ustava.
- Ono što želimo je da pojedine županije i općine shvate da je njihova dužnost i obaveza omogućiti ciljanoj skupini sve što je potrebno iz sredstava proračuna kako bi se poštivala njihova prava koja su osigurana Ustavom RH i raznoraznim aktima i konvencijama - rekla je Samuela Sambunja voditeljica projekata u udruzi te je ukazala da se ne treba raditi po principu milosrđan i kako ne treba djecu i njihove roditelje ostavljati da mole za donacije. Apelirala je i kako se mora prestati ponašati prema djeci s teškoćama u razvoju kao da su teret društva.

PORAŽAVAJUĆA ISTRAŽIVANJA

U sklopu projekta napravili su istraživanje čiji podatci su poražavajući.
- Podatci kažu da u 77 posto općina nedostaju usluge dnevnog boravka za djecu s teškoćama, a rane intervencije nedostaju u 63 posto općina. Također, istraživanje je pokazalo da općine u ruralnim područjima Republike Hrvatske imaju nedovoljno razvijene socijalne usluge, a one su važne upravo zbog socijalne integracije u društvo osoba s invaliditetom - rekla je Sambunja.
Dodala je kako su istraživanja pokazala i kako predstvnici općina raspolažu s nedovoljno informacija koje usluge u općinama postoje u odnosu na socijalna prava i koja su to prava. Ističe kako su brojne usluge nedostupne na potpomognutim područjima. Iz udruge kažu kako će i dalje nastojati ukazivati na poteškoće, probleme i diskriminacije koje se događaju djeci i njihovim roditeljima te davati prijedloge za izmjene i dopune javnih politika i propisa.

Pročitano 481 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI