Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Sve više testiranja, a sve manje cijepljenja

Ilustracija Ilustracija FOTO: ARHIVA HRV

Epidemiološka situacija u zemlji je i dalje loša, broj testiranja je sve veći. Građani su nedovoljno zainteresirani za cijepljenje, a vladajući svakodnevno apeliraju na najbolju metodu zaštite od zaraze koronavirusom – cijepljenje, boosteriranje i pridržavanje mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je promjene koje se tiču dokazivanja prisutnosti koronavirusa u tijelu. Epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina rekla je kako se brzi antigenski testovi u medicinske svrhekoriste za dokazivanje Covida već godinu dana, no objasnila nam je što bi takva promjena značila za građane.

- Osoba dobije potvrdu o preboljenju, to se također zove Covid potvrda, ali samo za hrvatske prilike - razlika je s EU Covid potvrdom čija pravila propisuje Europske komisija i za sada je tamo samo PCR dovoljan dokaz preboljenja. Za sve što je važno za medicinsko postupanje dovoljan je brzi antigenski test i koristi se već godinu dana. Posebice kada imamo velik broj novozaraženih i kada se što prije treba saznati je li osoba zaražena ili nije - objasnila je Višekruna Vučina.

Podsjećamo, danas je broj novooboljelih od koronavirusa 7.956, dok je u našoj županiji 197 novopozitivnih. Najviše oboljelih je iz Vinkovaca, Vukovara i županje, a velik je broj i oboljelih zdravstvenih radnika (64).

Pročitano 499 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI