NAJNOVIJE
Općina Bogdanovci nagrađuje odlične učenike

Općina Bogdanovci objavila je Javni poziv za srednjoškolce i osnovnoškolce koji su u prethodnoj školskoj godini postigli odličan uspjeh s prosjekom ocjena 5,0.

Pravo sudjelovanja imaju svi srednjoškolci i osnovnoškolci s prebivalištem na području Općine Bogdanovci, a za kandidaturu moraju dostaviti popunjenu prijavnicu, koja se nalazi na službenoj stranici općine, Općini Bogdanovci.

Prema riječima načelnika općine Marka Baruna ova se mjera u općini provodi drugu godinu za redom, a za cilj ima nagraditi one učenike koji su uložili iznimno veliki trud u učenje.

- Uz samu prijavnicu potrebno je priložiti dokaz da je učenik stanovnik Općine Bogdanovci i dokaz da je u akademskoj 2021./2022. godini ostvario odličan rezultat odnosno s prosjekom 5,0. Poziv vrijedi do 14. srpnja s time da će se 15. srpnja objaviti popis nagrađenih učenika. Ovo je druga godina za redom kako Općina provodi ovu mjeru i prema onome što trenutno vidimo naši učenici su učenici sa sve boljim ocjenama. Prigodna novčana naknada za srednjoškolce iznosi 500 kuna dok za osnovnoškolce 300 kuna - pojasnio je Barun. 

Sve dodatne informacije o provedbi javnoga poziva mogu se dobiti pozivom na broj 032/576-903 ili osobnim dolaskom u zgradu općinske uprave.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 16:39)
HALMED: U dva slučaja povezanost cjepiva i smrti

Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je izvješće o prijavama sumnji na nuspojave lijekova u 2021. godini u kojem ističe da većina prijavljenih nuspojava nisu bile ozbiljne, dok je u dva slučaja utvrđena povezanost cjepiva protiv covida i smrti.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 16:30)
Od subote, 2. srpnja prijevoz na vukovarsku Malu adu

Obavještavaju se građani i svi izletnici, ljubitelji vukovarske Male ade, da počevši od subote 2. srpnja 2022. godine kreće prijevoz na vukovarsku Malu adu – izvijestili su iz Grada Vukovara.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:49)
Održana 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je 12. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:36)
Od 1. srpnja u Vukovaru jeftinija autobusna karta

Iz Gradske uprave Grada Vukovara izvijestili su građane, korisnike javnog gradskog prijevoza, kako od 01. srpnja 2022. godine komunalni linijski prijevoz putnika na području grada Vukovara, na temelju Ugovora o koncesiji, obavlja Čazmatrans Vukovar d.o.o. po cijeni karte u jednom smjeru od 5,00 kuna.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:27)
Završena obnova sopotskih kućica

Nakon nešto više od godinu dana radova, u Arheološkom parku Sopot završena je obnova sopotskih kućica. Iz Gradskog muzeja Vinkovci najavljuju kako je to prvi veliki i važan korak ka razvoju ovog lokaliteta koji će biti prava kulturno-arheološka i turistička atrakcija najstarijeg europskog grada.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 14:03)
Modna revija "Vinkovci fashion night" u Vinkovcima

Udruženje manekena „Loreena” Vinkovci organizira modnu reviju koju će održati u srijedu u 21 sati u Vinkovcima u pješačkoj zoni.

(Srijeda, 29 Lipanj 2022 13:45)

Svjetski je dan smijeha

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV-a

Cilj je Svjetskoga dana smijeha potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, poručuju brojni znanstvenici i liječnici.

Svjetski dan smijeha obilježava se od 1998. godine, na inicijativu indijskog liječnika Madana Katire i to dva puta godišnje, 10. siječnja i 2. svibnja. Znanstveno je dokazano kako je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, a prvenstveno protiv stresa. Liječnici i znanstvenici poručuju kako je potrebno smijati se svakoga dana jer se na taj način poboljšava rad imunosnog sustava, pogoduje radu srca i krvotoka, reduciraju se hormoni stresa, potiče cirkulacija i opskrba tijela kisikom. Osim navedenoga, smijanje smanjuje i pojavu krvnih ugrušaka, anksioznosti i nesanice, a također oslobađa od straga i zabrinutosti te pomaže smiriti bijes. Pridonosi i promjeni umnoga stanja, a što povoljno utječe na liječenje bolesti.

Smijeh je instinktivna aktivnost koja je svojstvena ljudskim bićima, ali i životinjama. Smijeh mogu pobuditi aktivnosti poput humorističnih priča, misli ili škakljanje, a on je odraz raspoloženja, zdravlja kao i sposobnosti uživanja u životu. Čimbenici poput dobi, spola, obrazovanja, jezika i kulture determinantni su čimbenici za to hoće li neka osoba iskusiti smijeh u određenoj situaciji.

 Prilikom jakoga smijanja aktivira se više od 300 mišića lica, trbuha, dijafragme, leđa, nogu i ruku, šire se očne zjenice, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje se produbljuje i ubrzava te dostiže brzinu i do 100 kilometara na sat, a podiže se i frekvencija srca, katkad i do 120 otkucaja u minuti. Smijehom se proizvodi i više endorfina, hormona koji se naziva i hormonom sreće. Odrasle se osobe u prosjeku smiju 17 puta dnevno, a djeca to čine čak 300 puta u danu. Djeca se počinju smijati vlastitim radnjama oko drugog rođendana, a igre riječima otkrivaju s četiri godine.

 Smijeh je univerzalno sredstvo komunikacije koje s lakoćom prevlada nacionalne, rasne, vjerske, jezične i kulturne razlike među ljudima svih kontinenata i zemalja, oslobađa nas napetosti i tjeskobe te hrani pozitivne osjećaje.

Pročitano 152 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija