Ispiši ovu stranicu

Novim kružnim tokom osnovnoškolcima osiguran sigurniji pristup školi

Novim kružnim tokom na Trgu Matije Gupca usporen je promet i povećana sigurnost djece i prolaznika Novim kružnim tokom na Trgu Matije Gupca usporen je promet i povećana sigurnost djece i prolaznika Foto: R. Rac

Završeni su radovi na izgradnji kružnoga toka na Trgu Matije Gupca te rekonstrukcija okolnih ulica Augusta Šenoe i Antuna Augustinčića.

Novi kružni tok obišli su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima te Goran Martinović, rukovoditelj Poslovne jedinice Hrvatskih cesta iz Osijeka kao i ravnatelj Osnovne škole Antuna Baurea Zlatko Milić, čije školsko dvorište i njegova pristupna cesta izlaze na Ulicu Augusta Šenoe, neposredno prije jednog od ulaza u novi kružni.

NAJVAŽNIJA JE SIGURNOST DJECE
Gradonačelnik Penava je naglasio kako je riječ o projektu, koji je na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u Vukovaru krajem 2016. godine, a na inicijativu Grada Vukovara, uvršten u Program obnove komunalne infrastrukture.

- Kroz suradnju s Hrvatskim cestama riješili smo kritično i riskantno mjesto u blizini Osnovne škole Antuna Bauera. Sad napokon možemo reći kako imamo modernu prometnicu, a ono što je Gradu bilo najvažnije je usporiti promet i spriječiti moguća stradanja djece i ostalih prolaznika – objasnio je Penava. Predstavnik Hrvatskih cesta, Goran Martinović, izrazio je zadovoljstvo što je projekt, vrijednosti 5.500.045,83 kuna bez PDV-a, uspješno priveden kraju.

02. Penava i suradnici

- Riječ je o kompleksnom projektu jer je u blizini osnovna škola. Brojač vozila u Sotinu zabilježio je veliku frekvenciju, više od 4.000 vozila dnevno te veliki prolazak teretnih vozila. Složit ćete se kako je riječ o velikom protoku prometa, pa je na ovaj način postignuta prije svega veća sigurnost djece i starijih osoba - rekao je Martinović.

VEĆA PRORAČUNSKA SREDSTVA
- Projektom je bila obuhvaćena izgradnja kružnog toka na prijašnjem nepreglednom i za pješake nesigurnom križanju te sanacija okolnih prometno opterećenih cesta. Izgrađeni su pješački pristupi i prijelazi te parkiralište za potrebe osnovne škole. Uređene su hortikulturne površine i cijeli ovaj dio grada je dobio jedan potpuno novi, suvremeni izgled. - prokomentirao je Penava, zahvaljujući Hrvatskim cestama, Ministarstvu prometa i hrvatskoj Vladi na pomoći u realizaciji ovoga projekta.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara, Filip Sušac podsjetio je važnost ulaganja u projekte komunalne infrastrukture, govoreći o financijskim iznosima ovogodišnjeg ulaganja.

- U ovoj je godini Grad Vukovar iz gradskoga proračuna uložio 11 milijuna kuna za sanaciju i izgradnju nerazvrstanih cesta, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 15.5 milijuna kuna za istu svrhu. Naravno, pri tome se uvijek vodimo istom politikom, a ona se odnosi na ravnomjeran i ujednačen razvoj svih dijelova grada. - ispričao je Sušac.

RODIELJI, NE PARKIRAJE SE U KRUŽNOM TOKU
Okončanjem radova, a posebice većom sigurnosti djece u prometu, posebice je zadovoljan ravnatelj Osnovne škole Antuna Bauera Zlatko Milić.

- Zahvalio bi se svima koji su bili uključeni u realizaciju ovoga projekta, jer složit ćete se, sigurnost djece nam je najvažnija. - rekao je ravnatelj ove vukovarske osnovne škole koja trenutno broji 317 učenika.

03. Kombi i ckrva

- Apelirao bih na roditelje naših učenika, da prilikom dovoženja svoje djece u školu ili kada dolaze po njih nakon nastave, svoje automobile ne parkiraju unutar kružnoga toka jer zaustavljaju i blokiraju promet – naglasio je ravnatelj Milić, objašnjavajući kako je iz smjera Ulice Antuna Augustinčića, a u sklopu ovoga projekta, uz školsko dvorište izgrađeno i 11 parkirališnih mjesta od kojih je jedno za invalide, tako da se roditelji tu mogu bezbrižno parkirati dok čekaju svoje mališane, a da pri tome ne blokiraju promet i ne ugrožavaju sigurnost ostalih sudionika u prometu.

NAJAVLJENA NOVA ULAGANJA
Goran Martinović najavio je nova daljnja ulaganja, kako u Vukovar, tako i Vukovarsko - srijemsku županiju. Rekao je kako je u pripremi izgradnja novog kružnog toka u gradskoj četvrti Borovo naselje, na križanju ulica Dvanaest redarstvenika i Blage Zadere, te izgradnja biciklističkih staza u sklopu EuroVelo 6 rute od izlaza iz Borova naselja do izlaza iz sela Borovo.

Na novinarski upit kakva je situacija s izgradnjom vukovarske obilaznice, koja je već dugi niz godina akutni prometni problem ovoga grada ali i ovoga dijela Slavonije, Martinović je odgovorio kako je u tijeku natječaj za prvu fazu izgradnje obilaznice od čvora Bršadin do čvora Bogdanovci.

- Ukupna vrijednost investicije je 160 milijuna kuna, a po okončanju natječaja i sklapanju ugovora pristupit će se početku radova – kaže Martinović.

Kada je riječ o realiziranim infrastrukturnim projektima na području Vukovarsko – srijemske županije, Martinović je izdvojio završetak rekonstrukcije državnih cesta D2 i D55 na potezima od Šarengrada do Mohova, i od Županje prema graničnom prijelazu Županja – Orašje (BiH).

04. Biciklist

USKORO RADOVI NA CESTI SOTIN – OPATOVAC
Najavio je kako uskoro započinju radovi na sanaciji ceste između vukovarskog prigradskog naselja Sotin i Opatovca, a vrijednost radova je oko 20 milijuna kuna.

- Predstoji nam i izgradnja kružnoga toka u Ivankovu, vrijednosti oko 4,5 milijuna kuna, a u sklopu sanacije opasnoga mjesta, te rekonstrukcija državne ceste D46 između Žanaca i Vođinaca vrijednosti 55 milijuna kuna – rekao je Martinović, naglašavajući kako su Hrvatske ceste od 2018. godine do danas u sanaciju i rekonstrukciju državnih cesta na području Vukovarsko – srijemske županije uložili preko 220 milijuna kuna.

Pročitano 609 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac