Ispiši ovu stranicu

Prijatelji životinja: Prijavite nedopušteno korištenje pirotehnike

Drugoga dana siječnja 2021. godine na snagu je stupio zakon o zabrani protehnike, njime su u potpunosti zabranjene petarde bez obzira na kategoriju.

Za potpunu zabranu korištenja priotehnike zalagala se Udruga Prijatelji životinja, a iz udruge ističu da je ovoj zakon zapravo jedna povijesna odluka. Osim zdravlja uplašenih životinja ova odluka mogla bi spriječiti da svake zime gledamo ružne scene stradavanja djece zbog nepravilnog rukovanja pirotehnikom. Članovi ove udruge priopćenjem su pozvali građane da prijave policiji svako nedozvoljeno korištenje pirotehnike.

- Građani su nam već počeli javljati da čuju eksplozije petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Želimo naglasiti da su petarde u potpunosti zabranjene do 27. prosinca do 1. siječnja i svaka pucnjava koja se sada čuje je nelegalna, a ako želimo da se zakoni poštuju onda bi smo trebali prijaviti sve one koji ga krše, ističe Luka Oman, predsjednik udruge prijatelji životinja.

Prijatelji životinja ističu kako je novi zakon o zabrani pirotehnike zbunio građane u pogledu toga što je i kada zabranjeno te su zbog boljeg razumijevanja odredbi zakona izradili tablicu s kojom su pojasnili zakonske odredbe.
- Ljudi su zbunjeni s time što je novi zakon donio i što je zabranjeno, a što je ostalo dozvoljeno. Zbog toga smo na našim web stranicama napravili tablicu, gdje smo ukratko, ali sa dovoljno informacija objasnili što je zabranjeno tijekom čitave godine, a što je dozvoljeno u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Novi zakon zabranio je petarde i redenike F2 i F3 kategorije te s enjihova zabrana odnosi na cijelu godinu. Ono što je ostalo dozvoljeno su sredstva poput raketa koje su dozvoljene za punoljetne osobe tih nekoliko dana oko nove godine, rekao je Oman.

Iz ove udruge apeliraju i na gradove da se suzdrže od novogodišnjih vatrometa ističući kako danas imamo raznih mogućnosti uz koje se možemo veseliti, a da ne posežemo za pirotehnikom.

Pročitano 642 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI