NAJNOVIJE
Skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 3. prosinca u 17 sati počinje predstavljanje knjige Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku autorice Gordane Lessinger.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 20:28)
Osječani obilježavaju 700. godišnjicu Danteove smrti

U galeriji Waldinger u Osijeku otvorena je izložba likovnih radova šestorice umjetnika nazvana Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 20:27)
Osječani slave Dan grada

U okviru proslave Dana grada, održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Osijeka na kojoj se gradonačelnik Ivan Radić posebno osvrnuo na rekordan proračun odnosno najveći proračun ikada donesen u povijesti grada.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 18:25)
U Iloku završena druga faza projekta Zaželi

Održana je završna konferencija projekta Zaželi-Grad Ilok, faza II, vrijednog nešto više od 3,6 milijuna kuna i financiranog sredstvima Europskoga socijalnoga fonda te državnoga proračuna RH.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 17:28)
Beroš: Zasad ne razmišljamo o uvođenju obveznog cijepljenja

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sjednice Vlade kako se zasad ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja protiv covida-19, ali sve mjere ovise o epidemiološkoj situaciji, a moguć je i peti val pandemije ako se ne postigne dovoljna razina procijepljenosti, prenosi HINA.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 16:54)
Izabrani promotori nenasilja za 2021. godinu

Uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, Policijska uprava vukovarsko-srijemska organizirala je u Županji preventivno-edukativni program In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 16:47)
Provaljivao u trgovine, izazivao požare

Policijski službenici uhitili su 23-godišnjeg Vinkovčanina nakon što su ga zatekli da provaljuje u trgovinu mješovite robe u Vinkovcima.

(Četvrtak, 02 Prosinac 2021 16:29)

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Foto: PU vukovarsko-srijemska

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. To je ujedno i dan kada započinje globalna kampanja naziva „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“, koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.

- U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena što čini čak 47% svih ubojstava, a u 70% tih ubojstava počinitelji su ženama bliske osobe, dok u više od 50% slučajeva njihovi intimni partneri. Žene su žrtve u više od 70% svih evidentiranih prekršaja nasilja u obitelji te u gotovo 90% svih kaznenih djela teškog nasilja u obitelji - navodi u svom priopćenju PU vukovarsko-srijemska. 

S ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su, u suradnji s ravnateljicom Gimnazije Vinkovci, njenim stručnim suradnicima i učenicima u srijedu, 24. studenog, u pješačkoj zoni u Vinkovcima prigodno obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na način da su zaineresiranim sugrađanima dijelili prethodno izrađene „sapunčiće“ s motivirajućim porukama protiv svih oblika nasilja.

Učenici Gimnazije Vinkovci aktivno su se uključili u obilježavanje ovog dana kroz predmet kemije, u okviru kojeg su u posljednja tri tjedna izrađivali prirodne sapune, koje su jučer zajedno sa svojom nastavnicom kemije i policijskim službenicima podijelili građanima Vinkovaca. Svaki ručno izrađen „sapunčić“ sadržavao je i prigodnu poruku, koju su napisali sami učenici kako bi potaknuli sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije te na pozitivne promjene u društvu.

- Obilježavanjem ovoga dana želimo ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo na odgovarajući način. Na informativno-edukativnom punktu smo građanima dijelili brošure kojim porukama moramo spriječiti nasilje jer je to društveni problem, a i danas želimo doprijeti do javnosti s temeljnom porukom kako se nasilje ne smije tolerirati, ni u kakvom obliku - istaknbuli su u priopćenju. 

Pročitano 54 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija