Ispiši ovu stranicu

Cijene antigenskog testa za zaposlenike privatnog sektora puno veće od cijena za državni sektor

Cijene antigenskog testa za zaposlenike privatnog sektora puno veće od cijena za državni sektor Foto: Arhiva HRV

Cijene antigenskih testova za državne djelatnike diljem Hrvatske iznosi 50 kuna dok za zaposlenike privatnih tvrtki test iznosi 100 kuna.

Kontaktirali smo Ministarstvo zdravstva kako bi provjerili zbog čega je razlika u cijeni testiranja državnih djelatnika i zaposlenika privatnih tvrtki.

U pisanom odgovoru naveli su kako je razlika u cijeni testiranja brzim antigenskim testom samo u onim ustanovama koje koriste testove koje je ustupilo Ravnateljstvo za robne zalihe putem civilne zaštite.

Poručili su kako je u ovome u ovome trenutku, na snazi sigurnosna mjera koja se odnosi samo na javne i državne službenike, a ne i na ostale zaposlenike privatnih tvrtki. Posebno formiranje cijena usluge testiranja antigenskim testom u iznosu od 50 kuna nema za cilj diskriminirati privatni sektor, već ujednačiti iznose u svim ustanovama koje koriste testove ustupljene od strane Ravnateljstva za robne zalihe putem Civilne zaštite, a distribuirane od strane županijskih zavoda za javno zdravstvo. To se naslanja na odluku Stožera civilne zaštite vezanu uz posebnu sigurnosnu mjeru obveznog testiranja u javnim i državnim službama na osnovu čega je Ministarstvo zdravstva dalo uputu svim zdravstvenim ustanovama i ljekarnama o cijeni usluge testiranja antigenskim testovima koji su ustupljeni od strane Ravnateljstva za robne zalihe putem Civilne zaštite, a distribuirani od strane županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Slijedom navedenog, u uputi Ministarstva, a nakon konzultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, određena je cijena usluge testiranja gore navedenim testovima u iznosu od 50,00 kuna. Kako je Republika Hrvatska poslodavac državnim i javnim službama koje su obuhvaćene posebnom sigurnosnom mjerom obveznog testiranja, jedina logična i pravična odluka je bila ujednačiti cijene usluge testiranja u svim ustanovama koje koriste navedene testove.

Iz Ministarstva također napominju kako je riječ samo o cijeni usluge testiranja koja isključivo vrijedi za ustanove koje su zaprimile testove iz robnih zaliha.

Pročitano 467 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI