Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30.obljetnica stradanja Bogdanovaca

Obilježena 30.obljetnica stradanja Bogdanovaca Foto: J. Vrdoljak

Svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu dr. Franje Tuđmana na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima, obilježena je 30. obljetnica stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu.

Vijence su položili i svijeće upalili suborci i prijatelji te članovi stradalničkih i braniteljskih udruga kao i državna i druga izaslanstva. U obrani Bogdanovaca sudjelovalo je oko 200 branitelja, a svoj život je ukupno izgubilo 133 branitelja i civila od kojih je 89 mještana među kojima sedam pripadnika albanske nacionalne manjine. Na popisu nestalih i danas se nalazi 17 mještana ovoga sela.

- Krivce znamo, ali nažalost do njih ne možemo doći, kako bi ih stigla zaslužena kazna za zlodjela - naglasio je Barun.

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović rekao je kako zločin nikada ne zastarijeva te kako Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, nikada neće prestati u svojim naporima da se pronađe i posljednji hrvatski branitelj i civil

- Da bi se zaključila traumatična priča Bogdanovaca važno je i potrebno - da druga strana prizna svoju ulogu u ratnoj agresiji, napravi iskorak i pomogne u pronalasku osoba koje Republika Hrvatska još uvijek traži te da omogući procesuiranje onih koji su krivi za patnje i stradanja hrvatskog naroda – izjavio je novinarima Janović.

Ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta je podsjetio kako je tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg srbijanskog agresora, poginulo 133 hrvatskih branitelja i civila.

- Zbog nekih stvari smo možda nesretni, ali kada vidimo da imamo svoju državu Hrvatsku i da smo se uspjeli izboriti da naša djeca, a i mi sami živimo u slobodi, moramo biti zadovoljni - izjavio je Matković.

Bogdanovci su bili zadnji štit obrane grada. Nakon pada Bogdanovaca pao je i Vukovar sedam dana kasnije. Počast poginulim braniteljima i civilima u obrani Bogdanovaca odalo je i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća, Željkom Saboom.

- U ove tužne dane kada se prisjećamo svih ljudi kojih više nema te odajemo počast svima koji su doprinijeli obrani Vukovara, ali i stvaranju Republike Hrvatske, poseban pijetet iskazujemo i prema 133 branitelja i civila stradalih u Bogdanovcima.

U pogledu proteka dugih 30 godina, ovih dana je ipak ključno pitanje zašto nitko nije odgovarao za razorene Bogdanovce i Vukovar. To je pitanje koje treba uputiti najprije svakome od nas, a onda i ljudima koji vode ove državu. To je danas puno važnije pitanje od onoga kako će proći Kolona sjećanja i koji će biti uvjeti njezina održavanja- zaključio je Penava.

Za zločine počinjene u ovome mjestu još uvijek se čeka pravda.

Kod Spomen obilježja vijence su položili i svijeću zapalili, uz članove obitelji poginulih i nestalih Bogdanovčana, njihovih suboraca i prijatelji, predstavnici  stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata te državna izaslanstva.

U ime predsjednika Republike vijenca je položio i svijeću upalio zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade, brigadni general Mijo Validžić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Šarić, a predsjednika Vlade, državni tajnik Špiro Janović. Počast su odali i predstavnici Veleposlanstva Kosova iz Zagreba.

Pročitano 770 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI