Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U Županji obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a

U Županji obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a Foto: HINA

U Županji je u subotu obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade Hrvatske vojske, koja je bila stožerna snaga obrane županjskog kraja od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata, a svečanosti je nazočio i izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić, prenosi HINA.

U sklopu svečanog programa, kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske Posavine položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Kroz brigadu poznatu kao "Sinovi ravnice", osnovanu 25. listopada 1991., prošlo je gotovo osam tisuća hrvatskih branitelja, poginulo je 58, a 172 pripadnika brigade ranjena su tijekom Domovinskog rata.

- Ova postrojba je bila stožerna snaga obrane županjskog kraja, koja je sačuvala prostor i stanovništvo naselja u županjskoj Posavini. Čuvali su dugačku liniju obrane, koja se protezala od Strošimaca na istoku i ta linija obrane nikada nije probijena i na tome im treba zahvaliti - poručio je ministar obrane  Banožić.

Posljednji ratni zapovjednik brigade Dragan Pondeljak naglasio je da je 131. brigada odigrala ključnu obranu dijela Hrvatske na tromeđi sa Srbijom i BiH.

- Mi smo već ranije oformili dragovoljačke odrede, izašli na granicu Republike Hrvatske, ukopali se i nismo dali niti pedlja ove zemlje - kazao je Pondeljak.

Podsjetio je da je 131. brigada HV-a djelovala i na vinkovačkom području, nakon sloma obrane grada Vukovara.

Podno Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima vijence su položili i svijeće zapalili obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 131. brigade HV-a, izaslanstava udruga proisteklih iz Domovinskog rata te državna izaslanstva  i Vukovarsko-srijemske županije i grada Županje.

Pročitano 509 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI