Ispiši ovu stranicu

U proračunu Grada Županje nije iskazan manjak od 3 milijuna kuna

U proračunu Grada Županje nije iskazan manjak od 3 milijuna kuna Foto: Hrv arhiva

Nakon preuzimanja vođenja Grada Županje gradonačelnik Damir Juzbašić angažirao je u lipnju neovisnu revizorska tvrtka Crowe Horwath Revizija d.o.o. Zagreb kako bi obavila dubinsku analizu proračuna Županje radi dokumentiranja činjeničnog stanja i eventualnih odstupanja i nepravilnosti. Uz pregled posljednjeg nalaza Državnog ureda za reviziju i provjeru otklanjanja utvrđenih nedostataka, obavljena je revizija proračunskih rashoda za 2020. i prvih šest mjeseci ove godine, revizija proračunskih prihoda za isto razdoblje, osim prihoda poslovanja po osnovi poreza i doprinosa te analiza izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci 2021.Izvješće revizorske tvrtke potvrdilo je kako u proračunu Grada Županje nije iskazan manjak od 3 milijuna kuna, a riječ je o dugu nešto većem od 1.500.000 kuna iz 2020. i beskamatnom kreditu od 1.400.000 kuna.

Revizorsko izvješće o dubinskoj analizi proračuna Grada Županje, razmotrilo je i Gradsko vijeće Županje, a prokomentirao ga je i gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

- U poslovnim knjigama Grada stoji da je u prvih šest mjeseci poslovanja iskazan višak prihoda od 1.018.517 kuna i ostvaren je plus, no stvarno je stanje ipak drukčije. Naime, u proračun za 2021. godinu, donesen krajem prosinca, nije uvršten dug iz 2020., nešto veći od 1,5 milijuna kuna, ni beskamatni kredit u iznosu od 1,4 milijuna kuna, koji u ovoj godini treba vratiti. I tu je zapravo nastala tehnička zavrzlama jer taj manjak nije iskazan u proračunu za prvih šest mjeseci 2021. Mi smo, dakle, realno oko 3.000.000 kuna u minusu. Najavljivao sam da bi dug mogao biti i veći, do 3,5 milijuna kuna, zbog troškova koji bi nas očekivali krajem godine, ali potrudili smo se, štedjeli i uspjeli ga smanjiti ispod 3.000.000 kuna. Bit ću optimist i reći da bi dug na kraju godine mogao biti oko 2,7 milijuna kuna – pojašnjava Juzbašić dodajući kako vjeruje da će dug kroz sljedeće dvije do tri godine sanirati i dovesti Grad Županju u plus.

U revizorskom izvješću upozoreno je na potrebu bolje naplate potraživanja i na postojanje mogućnosti da značajan dio planiranih prihoda neće biti realiziran, što bi se moglo odraziti na izvršenje proračuna i negativno utjecati na ostvareni rezultat.

Pročitano 422 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić