Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Potpisan Sporazum za osnivanje FLAG-a u VSŽ

Potpisan Sporazum za osnivanje FLAG-a u VSŽ Foto: J. Vrdoljak

Dugogodišnja razvojna suradnja Vukovarsko–srijemske županije i Lokalnih akcijskih grupa Bosutski niz, Srijem i Šumanovci u cilju jačanja integriranog razvoja putem provedbe lokalnog razvoja, rezultirala je osnivanjem Inicijativnog odbora za formiranje Lokalne akcijske grupe u ribarstvu ( FLAG) na području naše županije.

Tim je povodom u Palači Srijem u Vukovaru Sporazum o osnivanju

potpisao župan Damir Dekanić s predstavnicima spomenutih LAG-ova.

-Uvijek promatramo što rade drugi, oni koji su ispred nas, i naravno da rado primjenjujemo dobre stvari koje su već uvele i druge zemlje polazeći kroz proces europske integracije, kao i one krajeve Hrvatske koji su već započeli te procese – poručio je župan Dekanić.

Dekanić je dodao kako će se na ovaj način spojiti postojeći LAG-ovi u jedan veći što im daje bolju perspektivu, ali i puno veća sredstva na koja mogu aplicirati.

- Već postoji jedan projekt, koji je u velikoj mjeri već pripremljen, no da bi se on realizirao treba ispuniti pretpostavku osnivanja FLAG-a – kaže župan Dekanić.

Predsjednik LAG-a Bosutski niz Zlatko Kobašević je rekao kako je Inicijativni odbor bio u posjeti dalmatinskom FLAG-u kako bi se upoznali sa cjelokupnom situacijom, te se i u našoj županiji rodila inicijativa da se ubrzanim postupkom oformi FLAG lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu.

- To je jedan novi oblik financiranja, kojeg do sada nismo imali na ovom području, kao i nova mogućnost prijavljivanja za sredstva iz Europskog fonda za ribarstvo i akvakulturu - pojasnio je Kobašević dodavši kako su trenutno na prvom koraku, a to je potpisivanje Sporazuma o suradnji sa Županijom.

- LAG Bosutski niz sudionik je na brojnim radionicama kroz godinu i smatramo kako imamo mogućnost unaprijediti svoje kapacitete. Imamo Dunav, Savu i gospodarske ribare, pa će se osnivanjem FLAG-a otvoriti mogućnost financiranja, nabavke opreme ali i ostvarivanje svih ostalih mogućnosti koje se pružaju – istaknuo je Kobašević.

Dodao je i kako je sada najvažnije kreirati mogućnosti prema mjerama, a tu prvenstveno spadaju prerađivački kapaciteti.

- Imamo i mogućnost uzgoja i prerade ribe na našem području – poručio je Kobašević.

Inače, samo Bosutski niz obuhvaća jedanaest jedinica lokalne samouprave, a teren će biti i dodatno analiziran, kako bi baš svi dobili mogućnost da se priključe.

Potpisivanju Sporazuma nazočio je i zamjenik župana, Franjo Orešković.

Pročitano 432 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI