Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Obilježeno 30. godina progonstva Iločana i stanovnika okolnim mjesta

Obilježeno 30. godina progonstva Iločana i stanovnika okolnim mjesta FOTO: VSŽ

U Iloku je obilježena 30. obljetnica progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta koji su 17. listopada 1991. pod prijetnjom JNA bili prisiljeni napustiti svoje domove i otići u progonstvo.

Ispred zgrade Grada Iloka krenula je kolona sjećanja koja je bila formirana od osobnih automobila u znak sjećanja na kolonu automobila, traktora, prikolica, kamiona i ostalih vozila kojima su Iločani i stanovnici Tovarnika, Bapske, Šarengrada, Opatovca, Mohova i drugih napuštali svoje domove. U koloni se 1991. godine našlo oko 10 tisuća stanovnika, a svi su napustili grad te preko mosta s Bačkom Palankom ušli u Srbiju. U Hrvatsku su ponovno ušli kod Lipovca i potom završili u progonstvu diljem zemlje.

Kod spomenika Svjetlost dolazi, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast. Vijence su položila brojna izaslanstva, a ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio župan Damir Dekanić te zamjenik župana Franjo Orešković.

- Zahvaljujem se onima koji su donijeli mudru odluku o izlasku Iločana iz grada. Ilok je bilo nemoguće braniti, žrtve bi bile prestrašne, imali bi još jedan Vukovar na istoku Hrvatske. Ljudi su se nakon rata vratili u grad i okolicu, ovdje žive no, daleko su od ostatka županije i Hrvatske, a prvi način da se to promjeni je izgradnja Iločke ili Srijemske transferzale čiji nastavak radova očekujem iduće godine – rekao je župan Dekanić.

 

Pročitano 438 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI