Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba "Tragovi vječnosti"

Otvorena izložba "Tragovi vječnosti" FOTO: Žana Kunji

Retrospektivna izložba „Tragovi vječnosti", povodom 30. godina postojanja Specijalne jedinice policije „Grof” iz Dubrovnika, otvorena je u utorak 12. listopada u Vukovaru. Izložba je prvotno predstavljena Dubrovčanima, a kako kažu autori, logičan put za drugu mjesto otvaranja izložbe je grad Vukovar.

Izložba se sastoji od tri dijela – prvi dio je edukativnog karaktera, drugi dio sastoji se od fotografija, a treći dio (koji u Vukovaru nije izložen) sastoji se od osobnih stvari pripadnika „Grofova”. Izložba je edukativnog i informativnog karaktera za širu populaciju no, prvenstveno je namijenjena mladima kako bi se educirali o povijesti i Domovinskom ratu.

izlozba1

Goran Peraica, bivši pripadnik Specijalne jedinice „Grof” iz Dubrovnika i Specijalne jedinice „Krpelji” rekao je kako je izložba nastala jer s vremenom dosadi da ljudi koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu sebi daju za pravo zapisivati povijest.

- Ovo je način da kažemo ono što je u nama, da pokažemo snagu prijateljstva između gradova Vukovara i Dubrovnika i da dokažemo da su kritičari koji kažu da se Vukovara sjetimo samo u studenom u krivu. Mi smo bili prva organizirana snaga u Dubrovniku i zajedničkim snagama borili smo se vođeni domoljubljem za našu Hrvatsku – rekao je Peraica.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Ivan Penava naglasivši kako je povelja prijateljstva između Vukovara i Dubrovnika potpisana 1993. godine i kako je Vukovar jedini grad s kojim Dubrovnik ima potpisanu povelju.

- Posebna je čast i zadovoljstvo otvoriti ovu izložbu jer Vukovarce i Dubrovčane veže ista crta iz Domovinskog rata. Važno je da se u sadašnjosti i budućnosti kroz ovakve inicijative osvježe sjećanja na one koji su hrabrošću i požrtvovnošću osigurali slobodu cijeloj Hrvatskoj. - rekao je gradonačelnik.

izlozba penava

Izložba je prilagođena mlađoj populaciji te im je omogućeno lakše praćenje sadržaja putem QR – kodova te gadgetima kako bi se mogli educirati ukorak s tehnologijom.

Pročitano 445 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI