Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. godišnjica stradanja Cerića i Marinaca

U sklopu Dana obrane i Dana Općine Nuštar, 30. godišnjica stradanja obilježena je u Marincima i Ceriću, koji su 2. listopada 1991. okupirani, nakon čega je uslijedio progon mještana i teški zločini nad onima koji su ostali.

U središtu Cerića na spomen ploči ispisana su redom imena 41 ubijenog i nestalog mještana među kojima su i žene. Poštovanje su im komemorativnim skupom iskazali članovi obitelji, suborci i mještani u društvu vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i načelnika Općine Hrvoja Drinovca sa suradnicima i općinskim vijećnicima

Mještani Cerića i Marinaca proživljavali su teške borbe početkom listopada 1991. godine pred nadmoćnim neprijateljem uz velike gubitke nakon čega su morali napustiti svoje selo te kročiti u duge i neizvjesne godine progonstva. Pad Cerića i Marinaca bio je korak prema potpunoj blokadi Vukovara.

- Borbe su trajale dva dana, 1. i 2. listopada kada je u predvečerje oko 18 sati Cerić pao nakon zauzimanja od strane velikosrpskih četničkih snaga. Iako nas je bilo dosta, oko stotinjak, nismo se imali s čime obraniti niti oduprijeti tenkovima. U selo su ušli s tri strane i tridesetak oklopnjaka, a mi smo se morali povući prema Vinkovcima odnosno Nuštru. Imali smo sreću i čast da smo Nuštar uspjeli obraniti 5. listopada i ostati na ovom prostoru - rekao je Stjepan Rožmarić, hrvatski branitelj, jedan od zapovjednika obrane u Nuštru i sudionik ratnih zbivanja u Ceriću.

Dodao je kako se još ne zna sudbina sedam stradalih mještana i kako za njihovu smrt nitko nije odgovarao.

Pročitano 521 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI