Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Svjetski je dan zdravlja pluća

Svjetski je dan zdravlja pluća Foto: Arhiv HRV-a

Svjetski je dan zdravlja pluća koji se svake godine obilježava na današnji dan.  Tim povodom Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra predstavlila je svoju sveobuhvatnu javno-zdravstvenu kampanju „Ne brini“ i novu digitalnu komunikacijsku platformu www.govorimoorakupluća.com koje imaju za cilj podizanje svjesnosti o vodećem javnozdravstvenom problemu – važnosti informiranja pacijenata oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća. Odnosno, podizanja zdravstvene pismenosti oboljelih i njihovih obitelji. 

Projekt je osmišljen kao odgovor na potrebe pacijenata i stručne javnosti da na jednom mjestu imaju jednostavan i lako dostupan pristup provjerenim i konkretnim informacijama. Kampanjom, kao što i sam naziv govori, šalje se poruka oboljelima i njihovim obiteljima da se „ne brinu“, jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im potrebnu informaciju.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljena je instalacija u formi labirinta kako bi se simbolično prikazalo stanje pacijenta na putu od sumnje do dijagnoze pa kroz dugačak i zahtjevan put liječenja raka pluća. Labirinit je dizajniran tako da prolaznici imaju priliku ući i tražiti izlaz, s uputama i bez, pri čemu im se mjeri vrijeme izlaska iz labirinta. Cilj je, naime, pokazati da bez jasnih uputa i odgovora stručnjaka vrijeme liječenja pacijentima može izgledati poput nasumičnog traženja izlaza iz najkompliciranijeg labirinta.

Pročitano 415 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI