NAJNOVIJE
Kreće prikupljanje potpisa za referendum o euru

Počinje prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu pod nazivom ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’, prenosi Media servis.

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 10:17)
Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja na prvu nekretninu

Općina Tordinci raspisala je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine. 

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 10:09)
Održana javna vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021.

Vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021. održana je u subotu u središtu grada sa , stotinjak sudionika, a vježbi je prethodio prikaz rada opreme Ravnateljstva Civilne zaštite, nabavljene sredstvima EU u vrijednosti oko 10 milijuna kuna, prenosi HINA.

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 10:00)
Božinović: Nema posebne najave oko covid potvrda

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da u ovom trenutku ne može ništa posebno najavili u vezi s proširenjem upotrebe covid potvrda, naglasivši da je cijepljenje protiv koronavirusa nešto što je sada na razini svijeta najbolje rješenje za sve, prenosi HINA.

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 09:57)
Na COVID-19 u županiji novopozitivne 74 osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 74 novih pozitivnih osoba na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem ( 32 osobe iz Vinkovaca, po četiri osobe iz Babine Grede i Županje, po tri osobe iz Ivankova, Otoka i Vrbanje, po dvije osobe iz Andrijaševaca, Ćelija, Korođa, Nijemaca, Privlake, Starih Jankovaca, Vođinaca i Vukovara, te po jedna osoba iz Bršadina, Bošnjaka, Cerića, Gunje, Mirkovaca, Rokovaca, Starih Mikanovaca, Šiškovaca i Štitara ).

Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 14700, od kojih je 13943 izliječenih, a ukupno je preminulo 277 osoba.

Trenutno su u županiji 43 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 320 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 98295.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 879 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 19 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva (tri liječnika, devet med. sestara / tehničara, pet drugih zdravstvenih radnika i dva nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se jedan radnik (jedna med. sestra/tehničar).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 14 nastavnika i 103 učenika.

U samoizolaciji se nalazi pet nastavnika i 576 učenika.

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 09:55)
U Hrvatskoj oko 310 tisuća oboljelih od šećerne bolesti

Stota je godišnjica otkrića inzulina- lijeka koji spašava milijune ljudi sa šećernom bolesti diljem svijeta, prenosi Media servis.

(Subota, 23 Listopad 2021 15:07)
U Županji obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a

U Županji je u subotu obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade Hrvatske vojske, koja je bila stožerna snaga obrane županjskog kraja od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata, a svečanosti je nazočio i izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić, prenosi HINA.

(Subota, 23 Listopad 2021 14:58)

Održana premijera filma Vučedolska jarebica

Održana premijera filma Vučedolska jarebica Foto: Valerija Lozančić

U kino dvorani Cinestara Vukovar održana je premijera drugog filma iz filmskog serijala „Vučedolske tajne“ – „Vučedolska jarebica“.
Naime, u tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala od ukupno 5 filmova o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina. Filmovi se snimaju prema scenariju arheologa, prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, u režiji Darka Puharića, a bave se najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca, geografskim i povijesnim elementima, kao i onim metafizičkim, religioznim i mitološkim elementima.

Prvi film serijala naziva „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ polučio je izvrsne rezultate na najvećim europskim i svjetskim festivalima te slijedi premijera drugog filma „Vučedolska jarebica“ koji tematski obrađuje najnapredniju metalurgiju Europe. Najpoznatiji vučedolski artefakt je tzv. jarebica čiji pronalazak i otkriće predstavlja najstariji simbol metalurgije te kao takva čini jedinstvo tehnologije i mitologije.

-Ovaj film nastavlja s najvažnijim i najzanimljivijim temama iz svijeta Vučedolaca. Prof. dr. sc. Aleksandar Durman u svojim je istraživanjima otkrio da je Vučedolska kultura identična grčkoj mitologiji iz čega možemo zaključiti da je postavila temelje, odnosno pravila i nove standarde u metalurgiji u vrijeme egipatskih piramida i Mezopotamije. Mislim da je ova tema još jača od prvog filma i da će Vučedolska jarebica zasigurno imati svoje mjesto u filmskom svijetu – poručio je redatelj Darko Puharić.

Premijera Vučedolska jarebica 2

Prof. dr. sc. Aleksandar Durman rekao je kako je Muzej Vučedolske kulture možda i jedini u svijetu koji pokriva 4.000 godina prapovijesti, odnosno uski segment Vučedolske kulture.
-To je najviši standard europske civilizacije uopće, čak i prije Egipta i Mezopotamije i zbog toga smo s Vučedolskom kulturom na ponos Europi – poručio je prof. dr. sc. Durman dodajući kako je prva bronca vučedolska, prva serijska proizvodnja metala također, prvi kalendar...
-Ono što je još zanimljivije je to da je vučedolska kultura prva i jedina prapovijesna populacija koja od Dunava do Jadrana pokriva cijelu Hrvatsku. Ako je tko Hrvat, onda je Vučedolac Hrvat - poručio je prof. dr. sc. Durman.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac zahvalio je prof. dr. sc. Durmanu što je cijeli svoj život posvetio istraživanju Vučedolske kulture.
- Grad Vukovar prepoznao je važnost Vučedolske kulture i odlučio realizaciji serijala pružiti maksimalnu financijsku potporu. Posebice nakon razgovora s profesorom Durmanom shvatili smo da je Vučedolska kultura u arheološkom smislu u samom svjetskom vrhu, stoga podupiremo snimanje ovih filmova kojima je želimo ondje i plasirati. Želimo da svjetska javnost uvidi važnost i utjecaj Vučedolske kulture na razvoj civilizacije u Europi – rekao je Sušac.

Preostala 3 filma, Noćno nebo, Život Vučedolaca i Širenje Vučedolske kulture svjetlo dana ugledat će tijekom iduće godine.

Paralelno s vukovarskom premijerom odžat će se i premijera na Filmskom festivalu u Sarajevu, zatim slijedi premijera u Zagrebu, a potom će film biti prikazan na europskim i svjetskim festivalima.

Pročitano 100 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija