Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Premijerno prikazan dokumentarni film "Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca"

Premijerno prikazan dokumentarni film "Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca" FOTO: Žana Kunji

U sklopu festivala domoljubnog filma "Gordan Lederer" u četvrtak 23. rujna premijerno je prikazan dokumentarni film „Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca”. Film je to koji govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su ratne 1991. godine došli braniti grad Vukovar od velikosrpske agresije, a o svom ratnom putu govorilo je sedam branitelja.

Marijan Capek autor festivala „Gordan Lederer” izrazio je zadovoljstvo premijernim prikazivanjem filma u Vukovaru te rekao

- To je film o istinskoj priči o herojima domovinskog rata, o ljudima koji su krenuli iz Zagreba bez zrna sumnje u ono što rade, došli su samostalno na poziv grada Vukovara bez i jedne organizacije ispred sebe. - rekao je Capek koji je nakon ratnog puta u Vukovaru šest mjeseci proveo u logoru.

Autorica i scenaristica filma je braniteljica i ratna medicinska sestra Zorica Gregurić

- Film se sastoji od dva dijela. U prvom su prikazani uzroci raspada bivše države i načinu na koji je nastala naša slobodna Hrvatska. U drugom dijelu su svjedočanstva djevojaka i momaka koji su sa svojih radnih mjesta ustali i došli dragovoljno braniti Vukovar. Razlog snimanja filma je svjedočanstvo istine, istine koju mnogi danas pokušavaju osporiti. Razlog je i poticanje drugih pojedinaca i udruga na snimanje svjedočanstava jer je to trag koji ostaje u vremenu i zauvijek svjedoči istini. - istaknula je Gregurić.

Jedan od branitelja iz filma Robert Peter Lengel rekao je kako se on i njegovi suborci prisjećaju ratne 1991. svakoga dana, ali i da su projekti kao što je ovaj hvale vrijedni kako bi prikazivali istinu i kako bi se sjećanje očuvalo i kroz druge generacije. Istaknuo je kako su najgori trenutci koje pamti poginuća suboraca, ali zajedništvo je ono što ih je držalo na životu.

film zorica 2

Prije početka projekcije svim prisutnima obratili su se gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i Stevo Culej ispred Ministarstva hrvatskih branitelja te su se zahvalili braniteljima na doprinosu u stvaranju slobodne Hrvatske.

zorica i branitelji

Producent filma je Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, redateljica Gordana Pintarić, produkcija Hrvatski domoljubni film i Goran Fistrić.

Pročitano 491 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI