Ispiši ovu stranicu

Živjeti i raditi održivo u Vukovaru

Živjeti i raditi održivo  u Vukovaru Foto: Marija Molnar

U organizaciji Europskoga doma Vukovar i Zaklade Friedrich Ebert u Vukovaru je održana panel diskusija Živjeti i raditi održivo. Sudionici i sudionice mogli su razgovarati s inspirativnim ženama koje se bave održivim životom, recikliranjem, dizajnom, poljoprivredom i zdravom pehranom.

Događaj je održan u formi žive knjižnice s ciljem da se približe oblici i mogućnosti održivog načina življenja, a kao panelistice sudjelovale su Maja Marković iz zagrebačke Platforme za održivi dizajn na temu eko dizajn-održivi dizajn, Ivana Biočina iz koprivničkog Instituta održive mode na temu održive mode, osječka dizajnerica Lucija Vučak koja je govorila o poduzetništvu, Danijela Beretin iz Eko centra Latinovac na temu održivog življenja u ruralnom području,vlasnica OPG-a Milijana Mitrović, instruktorica makrobiotičke ishrane na temu eko poljoprivrede te Maja Buljubašić iz Europskoga doma Vukovar na temu edukacije o recikliranju.

 -Živa knjižnica oblik je javnog događaja koji funkcionira poput svake druge knjižnice, s tom razlikom što su knjige u živoj knjižnici ljudi. Oni vas informiraju, a u razgovoru s njima dobivate odgovore na sva vaša pitanja. Na taj način stupa se u kontakt, umrežava ili sklapa novo poznanstvo. Kroz ovakav aktivni pristup temi želimo približiti oblike i mogućnosti održivog načina življenja. Ovo je prvi takav događaj i već smo shvatili da ima velike potrebe za tim temama, a naša udruga i Zaklada Friedrich Ebert svakako će nastojati izgraditi ciklus aktivnosti na temu održivoga razvoja i ekološkoga pristupa svakodnevnom životu – istaknula je izvršna direktorica Europskoga doma Vukovar Dijana Antunović Lazić.

Zivjeti odrzivo1

 

 Predsjednica udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka Sonja Vuković moderirala je događaj, a nada se da bi u budućnosti mogao iznjedriti barem nekoliko zajedničkih projekata na temu održivoga življenja.

 -Važno je bilo okupiti inspirativne žene koje već nešto rade po pitanju održivoga razvoja bez obzira je li riječ o hrani, dizajnu ili otpadu, odnosno nečemu što nam je dostupno i što svaka od nas može raditi, a sve kako bismo vidjeli koliko to doprinosi samom održivom razvoju, zelenom promišljanju i europskom zelenom planu. Događaj je poslužio razmjeni ideja i iskustava i nadamo se da će iz ovoga proizaći neke zajedničke dobre akcije i događanja i da će možda Vukovar postati grad predvodik u zelenoj ekonomiji – rekla je Vuković.

 

 

 

 

Pročitano 348 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar