Ispiši ovu stranicu

Obitelji ubijenih na Ovčari na srbijanskim sudovima ostvarile pravo na naknadu štete, postupci idu dalje pred Ustavnim sudom Republike Srbije

Obitelji ubijenih na Ovčari na srbijanskim sudovima ostvarile pravo na naknadu štete, postupci idu dalje pred Ustavnim sudom Republike Srbije Foto: Arhiv HRV-a

Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je tri presude Prvog osnovnog suda u Beogradu kojima je dosuđena naknada štete članovima oobitelji ubijenih na poljoprivrednom dobru Ovčara 1991. godine i obvezao Ministarstvo obrane Republike Srbije da isplati novčane iznose na ime naknade štete zbog smrti bliske osobe, pripćeno je iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP). Priopćenje donosimo u cijelosti:

"FHP  smatra da su ovi postupci rijetki primjeri efikasnog suđenja u postupcima za naknadu štete, ali da su dosuđeni iznosi žrtvama neprimjereno niski i da ne odgovaraju standardima koje je uspostavio Europski  sud za ljudska prava (ESLJP).

Presudom Okružnog suda u Beogradu iz 2009. godine osuđeni su pripadnici Teritorijalne obrane Vukovar i dobrovoljačke jedinice „Leva supoderica“ (obje u sastavu Jugoslavenske narodne armije) – Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba – na višegodišnje kazne zatvora za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, od kojih su identificirane 193 osobe koje su po imenu i prezimenu navedeneu ovoj kaznenoj presudi. Prvostupanjska presuda potvrđena je presudom na Žalbenom sudu u Beogradu 207.godine. 

Temeljem kaznene presude, obitelji ubijenih pokrenule su  parnične postupke za naknadu štete zbog smrti bliske osobe  protiv Ministarstva obrane Srbije, tražeći naknade od po dva milijuna dinara. Nacionalni sudovi su u tri dosadašnje parnice dosudili iznose u rasponu od 700.000 do 900.000 dinara za svakog tužitelja pojedinačno, smatrajući dosuđene iznose adekvatnim za naknadu nematerijalne štete po ovoj osnovi. 

FHP smatra da, usprkos tome što su sudovi usvojili tužbene zahtjeve i što su postupci pravomoćno okončani u roku od dvije godine, što su rijetki pozitivni primjeri efikasnog postupanja, dosuđeni iznosi ne zadovoljavaju standard pravične naknade zbog smrti bliske osobe, odnosno navedeni iznosi su neprimjereno niski i nisu u skladu sa standardima Europskog suda za ljudska prava. Naime, u slučaju Brdar protiv Hrvatske ESLJP je dosudio naknadu od preko 23 tisuće Eura za nestanak člana obitelji aplikanta tijekom vojne akcije u Hrvatskoj u kolovozu  1995. godine. Iz tog razloga FHP smatra da dosuđeni iznosi pred sudovima Srbije u ovim postupcima ni približno ne odgovaraju sumi koju je ESLJP smatrao pravičnom u istovjetnoj situaciji,  zbog čega su se članovi obitelji ubijenih obratili Ustavnom sudu Srbije kako bi ostvarili puni iznos naknade koji im pripada.

Obveza sudova u Srbiji je da budu upoznati s najnovijom praksom ESLJP i da postupaju u skladu s njom. ESLJP je u spomenutoj presudi još 2018. godine dosudio novčani iznos koji je smatrao pravičnim u toj situaciji. Odluka sudova u Srbiji da dosuđuju trostruko manji iznos tužiteljima  u ovim postupcima govori o nespremnosti domaćih sudova da primjenjuju praksu ESLJP i time obvežu Srbiju na isplatu naknade štete koja je u skladu s međunarodnim standardima, čime bi osigurali pravične reparacije žrtvama ratnih zločina", stoji u priopćenju Fonda za humanitarno pravo. 

Pročitano 576 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar