Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Plenković: Euro je na dobit svih građana

Plenković: Euro je na dobit svih građana FOTO: Arhiva HRV

Premjer Andrej Plenković najavio je kako će Hrvatska ispuniti sve uvjete te biti spremna za ulazak u europodručje do 1. siječnja 2023. godine.

Rekao je kako je euro na dobrobit građana i ekonomije te kako referenduma neće biti. Održana je i 11. u nizu sjednica Vijeća za uvođenje eura, a motivi eurokovanica su poznati.

Premjer je rekao: - Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, uvjereni smo da će tijekom sudjelovanja u tom mehanizmu se očuvati stabilnost tečaja i da ćemo biti spremni za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023. godine. -

Guverner HNB-a Boris Vujčić naglasio je da je HNB već jednom nogom u području zemalja eurozone jer blisko surađuje s Europskom središnjom bankom. Snaga hrvatskog bankovnog sustava je po njemu izrazito visoka.

- Mi smo se ja mislim vrlo dobro uklopili u taj sustav. Kao što znate, Europska središnja banka je preuzela nadzor nad hrvatskim bankama već od 10. mjeseca prošle godine, direktno nad najvećim kreditnim institucijama, osam koje su odlučeno sistemski važne i nad drugima, iako nad drugima direktno superviziju provodi Hrvatska narodna banka pod nadglednjom Europske središnje banke - rekao je guverner Vujčić.

Na inicijativu o neuvođenju eura premjer se osvrnuo riječima:

- Mnogi od njih nisu ni postojali kao političke stranke u tom razdoblju i nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i reformama koje su poduzete u proteklih 20 godina. Planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene koji su također protivnici eura. Mogu ih dovoditi, naš stav je jasan, Hrvatska će usvojiti euro, vjerujem na vrijeme, na dobrobit i korist hrvatskih građana i hrvatske ekonomije - zaključio je premjer. 

Pročitano 424 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI