Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Obilježava se Nacionalni dan ambliopije

Danas se obilježava se Nacionalni dan ambliopije kao i šesta godišnjica postojanja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti te četiri godine postojanja nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, jedinog takvog registra u svijetu, prenosi Media servis.

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh i Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam s ciljem podizanja svijesti u borbi protiv slabovidnosti i promovirajući rezoluciju o vidu Ujedinjenih naroda, osigurala je promotivne plakate Razvoj vida, Testiranje crvenog refleksa te "NaDA - 12. rujna" za sve sudionike provedbe Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece  i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Dugotrajna posljedica slabovidnosti može dovesti do razvoja sljepoće i invaliditeta, a može utjecati i na promjenu svijesti o sebi, kao i na kasniji psihološki razvoj djeteta. Ako se ne izliječi u ranom razdoblju razvoja života djeteta do oko 7. godine života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Svako peto dijete koje se dosad odazvalo na probirni pregled vida u okviru provođenja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti upućeno je na daljnju obradu, odnosno na kompletan oftalmološki pregled zbog mogućih problema s vidom. Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je metoda za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka.

Pročitano 713 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI