Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Danas se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kninska tvrđava Kninska tvrđava Foto: Arhiv HRV-a

Danas obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao spomen na pobjedu u Domovinskome ratu. Na današnji dan 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Podsjetimo, nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u progonstvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom snagom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. došlo je vrijeme za Oluju.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a i uništenih neprijateljskih sustava veze te topničke pripreme po vojnim ciljevima, hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Bila je to, u taktičkom i strateškom smislu, vojna operacija koju će zahvaljujući svojoj originalnosti i uspješnosti izučavati brojni vojni analitičari. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u smjeru Knina.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Vojno-redarstvenom operacijom Oluja vraćen je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je, uz Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika i kojom je oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počet će od ranih jutarnjih sati, točnije u 6,30 sati, Budnicom ulicama Knina.
Od 8 do 14 sati održavat će se Taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja na stadionu NK 'Dinara'. Prema programu polaganja vijenaca kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića vijenac će najprije položiti predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović u 9 sati, zatim predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u 9,15 sati, te izaslanstvo Hrvatskog sabora koje će voditi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u 9,20 sati.

Središnja svečanost na stadionu NK 'Dinara' i na Kninskoj tvrđavi počet će u 9,40 sati.
Na Kninskoj tvrđavi bit će ceremonija podizanja hrvatske zastave, a na stadionu NK 'Dinara'  čitanje povjesnice VRO Oluja 95. Tijekom čitanja povjesnice bit će ispaljeni počasni plotuni.
Nakon toga, na stadionu NK 'Dinara' biti će pročitana imena poginulih i nestalih branitelja VRO Oluja. Slijedi minuta šutnje, te prelet aviona MIG-21.

Za 10,15 sati planirani su prigodni govori, a od 11 sati program akrobatske grupe 'Krila Oluje'.

U 11,45 sati predviđena je misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Za 20 sati predviđen je na Kninskoj tvrđavi koncert Orkestra oružanih snaga. Koncert će se održati bez publike uz izravni prijenos Hrvatske radiotelevizije.

Za 22 sata planiran je Vatromet.

Uz predsjednika Vlade, u Kninu će biti: potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Pročitano 621 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI