Ispiši ovu stranicu

Priveden i ispitan zbog ratnog zločina u Negoslavcima i Petrovcima

Priveden i ispitan zbog ratnog zločina u Negoslavcima i Petrovcima Foto: Arhiv HRV-a

Temeljem kaznene prijave Ravnateljstva policije MUP-a RH, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provelo je ispitivanje državljanina RH i BIH rođ.1962.godine zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnoga stanovništva, a Županijski sud u Osijeku mu je odredio istražni zatvor. Sumnjiči ga se da je 1991.godine kao pripadnik milicije SAO Krajine sudjelovao u nezakonitim uhićenjima, zatvaranju i zlostavljanju nesrba u Negoslavcima i Petrovcima.

Osnovano se sumnja da je okrivljeni 59-godišnjak od sredine rujna do kraja listopada 1991. godine kao pripadnik milicije SAO Krajine, protivno odredbama međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, sudjelovao u nezakonitim uhićenjima, zatvaranju i zlostavljanju pripadnika nesrpske nacionalnosti na okupiranom području. Tako se navodi da postoji osnovana sumnja kako je okrivljenik 19. rujna 1991. u Negoslavcima, zajedno s danas pokojnim pripadnikom milicije i jednim nepoznatim pripadnikom milicije, više sati u prostorijama stanice milicije u Negoslavcima zlostavljao uhićene civile (1946., 1955. i 1950.). Dvojicu pretučenih oštećenika potom su odveli izvan zgrade milicije i od tada im se gubi svaki trag, dok su trećeg oštećenika (1950.) nastavili udarati uslijed čega je izgubio svijest. Nakon toga su ga ostavili samog u prostoriji zavezanog za naslon stolice s rukama na leđima.

Nadalje, osnovano se sumnja da je okrivljenik 17. listopada 1991. u podrumskim prostorijama Doma kulture u Petrovcima, u kojima su bili zatočeni civili (1948., 1946. i 1941.), s još jednim nepoznatim pripadnikom milicije, naizmjenično zlostavljao trojicu zatočenika udarajući ih gumenim palicama po glavi i svim dijelovima tijela, a postoji i osnovana sumnja i da je tijekom studenoga 1991. godine u Petrovcima, zajedno s još jednom nepoznatom osobom u uniformi, u večernjim satima došao u obiteljsku kuću oštećenice (1975.) . lišio ju slobode i radi navodnog ispitivanja odvezao automobilom u prostorije stanice milicije SAO Krajine gdje ju je uz prijetnje i silovao.

Pročitano 595 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar