Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj

Dalj Dalj Foto: Arhiv HRV-a
U Dalju se obilježava 30. godišnjica tragične pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj.

Prošlo je punih 30 godina od napada na Policijsku postaju Dalj i tragične pogibije 20 policajaca, 15 pripadnika zbora narodne garde i pet pripadnika Civilne zaštite.

U znak sjećanja na taj krvavi četvrtak, 1. kolovoza 1991. godine, danas 1. kolovoza, u Dalju održava se svečanost obilježavanja obljetnice tog tragičnog događaja.

Obilježavanje obljetnice započelo je ove godine na poseban način.

Službeni program započeo je u 7,30 sati, paljenjem svijeća na Spomen obilježju u Erdutu, zatim puštanjem vijenaca iz plovila u Dunav u Dalju te odlazak do Postaje granične policije Dalj. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća održano je u 9 sati pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima ispred Postaje granične policije Dalj, nakon čega je slijedio prigodni program.

U Dalju su bili izaslanica ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Tragedije poput daljske pokazuju sav značaj i važnost hrvatske policije, redarstvenika i svih koji su sudjelovali u obrani suvereniteta RH. Policija, kao što znate, iz koje je stasala kasnije Hrvatska vojska, posebice na ovom daljskom području, je dala velik obol za slobodu i suverenitet hrvatske države. 39 poginulih pripadnika policije nitko nikada ne može vratiti, ali njihov zalog i sjećanje ostaje trajno svima nama na spomen i poštovanje - izjavila je Irena Petrijevčanin Vuksanović.
- Policija, koja je tada bila jedina snaga koja se mogla suprotstaviti je bila meta napada i od Pakraca, Plitvica, Borova Sela, Struge Banske, Dalja, tako da mi smo danas ovdje da se s pijetetom sjećamo svih žrtava hrvatskih branitelja - rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan, s početkom u 10 sati, u Crkvi svetog Josipa u Dalju.

Pročitano 344 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI