Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

HGSS u dva dana pet puta spašavao dehidrirane izletnike

HGSS HGSS Foto: hgss.hr

Zadarska Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestila je u subotu kako unatoč njihovim upozorenjima da vrućina ubija, s terena i dalje stižu vijesti o velikom broju akcija spašavanja pa je još jednom pozvala izletnike da sa sobom uvijek nose dovoljno vode.

- Unatoč nastojanjima da prevencijom spriječimo nesreće one se ponavljaju na istim mjestima jer se naša upozorenja ignoriraju. Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju 'lijepim vremenom'. Mi uporno upozoravamo da vrućina ubija - napisali su iz HGSS-a Zadar.

Izvijestili su kako su 28. srpnja tri strana državljana zatražila pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u Nacionalnom parku Paklenica. 

- Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare. Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze -istaknuli su.

Izletnici su od tri sata popodne do šest, kada je pozvana pomoć, bili bez vode. Na toj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu. HGSS upozorava kako je u ljetnim uvjetima, koji trenutno vladaju, pravilo da je potrebno gotovo litra vode na sat. 

Nakon što jedan od posjetitelja zbog dehidracije i iscrpljenosti više nije mogao nastaviti, druga dvojica krenula su po pomoć. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć od djelatnika Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS Stanice Zadar. Spašavatelji su stigli do osobe nakon 15 minuta. 

Nakon okrepe rehidracijskom otopinom, osoba se uspjela, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta.

Vezano za tu vijest, HGSS je i na twitteru uputio upozorenje izletnicima. 

- Nesreće se ne događaju zbog onoga čega imate dovoljno već zbog onoga čega nemate dovoljno. Nedovoljno iskustva, nedovoljno pripreme, nedovoljno vode. Razmislite dobro želite li riskirati život zbog dodatne dvije litre vode u ruksaku - stoji u objavi.

Pročitano 515 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI